Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Már 8 heti dohányzás beszüntetés javítja az artériák falát, de ez nem elég a teljes regenerálódáshoz

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 1. vasárnap

“A dohányosok kétszer akkora valószínűséggel kapnak szívrohamot, mint a soha nem dohányzók. A legfontosabb dolog, amit a dohányzók tehetnek a szívük védelmében, hogy abbahagyják a dohányzást. De mostanáig nem mutatták ki kutatások, hogy a dohányzás miatti kockázat tökéletesen visszafordítható-e a dohányzás abbahagyásával” – mondta Dr. Dohi a European Society of Cardiology kongresszusán.

Mostani kutatásuk arra irányult, hogyan változik meg az érrendszer a dohányzás következtében, továbbá, hogy a dohányzás abbahagyása után miként normalizálódik – és normalizálódik-e teljesen a helyzet. A kutatók az artériák falára és a vérben a szerotonin koncentrációra fókuszáltak a dohányzóknál, illetőleg a dohányzást abbahagyóknál.

Az ér belső falának, az endotheliumnak a diszfunkciója és a szerotonin koncentráció a vérben – mind a kettő hozzájárul az ateroszklerózis vagy érelmeszesedés kialakulásához. A vérlemezkék kibocsátotta szerotonin arra ösztönzi a lemezkéket, hogy egymáshoz tapadjanak, ami véralvadáshoz és az artériák összehúzódásához vezet – különösen károsodott érfalak esetében.

A cigarettafüst mérgező anyagokat tartalmaz: nikotint, szénmonoxidot, hidrogéncianidot. Ezek az anyagok károsítják az ereket, előmozdítják az érelmeszesedést a belső érfal (endothelium) nem megfelelő működésével, és fokozzák a véralvadást.

A kutatás során 27 külsőre egészséges dohányzó férfit (40 plusz-mínusz 8 év) és 21  – korban nekik megfelelő – nem dohányzó férfit vizsgáltak meg: mérték az endotheliális funkciót, kétféle módszerrel.

“Ahogy az várható volt, a dohányzás károsította az artériák belső falát és megnövelte a vér szerotonin szintjét.”

21 dohányos belegyezett, hogy 8 hétre lemond a dohányzásról – közülük 11-nél erősítették meg a kotinin-szint vizsgálatok a dohányzás abbahagyását. (A kotinin a nikotin fő lebomlási terméke.)

Azoknál, akik valóban abbahagyták a dohányzást, az artériák falának egyértelmű gyógyulását tapasztalták, de a vérük szerotoninszintje nem változott jelentősebben.

“Ez azt mutatja, hogy az endotheliális funkciók javultak 8 hét elteltével a dohányzás abbahagyása után, de a szerotonin ugyanolyan veszélyesen magas szinten maradt. A dohányzás abbahagyása valószínűleg, jó hatással volt a szerotoninszintre, de ez a hatás túl kicsi volt ahhoz, hogy 8 héten belül normalizálja a volt dohányos szerotonin szintjét.”

Dr. Dohi arra a következtetésre jutott, hogy “a dohányzás rövid távú abbahagyása csak részben javít a nem-kívánatos változásokon. 8 hét után a nemdohányzóknál javult az érfalak működése, de a szerotonin koncentráció továbbra is magas maradt, ami arra enged következtetni, hogy a pácienseknek továbbra is magas a kockázatuk a kardiovaszkuláris betegségekre. További kutatásokra van szükség, hogy megfigyeljük, a hosszabb távú dohányzás-beszüntetés képes-e tökéletesen megszüntetni a dohányzással okozott károkat.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-08/esoc-sts083013.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.