Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tuberkulózis baktérium több, mint hetvenezer éve él együtt az emberrel

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 3. kedd

A tuberkulózis egyik legveszélyesebb fertőző betegsége az embernek: a megfertőzöttek 50 százaléka meghal, ha nem kap kezelést. Még ma is egy-két millió halálesetet okoz évente, főként a fejlődő országokban. Amióta megjelentek a gyógyszer-rezisztens baktériumtörzsek, egyre nehezebbé vált megbirkózni a betegséggel.

A svájci Trópusi Betegségek és Közegészségügyi Intézet kutatóinak sikerült a betegség kialakulását időben és térben elhelyezni. A kutatók 259 Mycobacterium tuberculosis törzs genetikai anyagát vizsgálták, amelyet a világ különböző részeiről gyűjtöttek be. A génkészletek összehasonlítása alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a tuberkulózis baktérium legkevesebb 70 000 évvel ezelőtt, Afrikából érkezett, és meglepően szoros kapcsolat alakult ki  közötte és az ember között.

A kutatók összehasonlították a mycobaktériumok és az ember genetikai ‘családfáját’, és szoros hasonlóságot találtak.

“Az ember evolúciós fejlődése és a tuberkulózis baktériumok leszármazása meglepő hasonlóságot mutat” – mondta Sebastien Gagneux, a svájci intézet munkatársa. Az emberek és a tuberkulózis baktériumok nemcsak hogy a világnak ugyanabban a régiójában bukkantak fel először, de együtt is származtak el Afrikából, és együtt terjedtek el a Földön több tízezer év alatt.

A modern ember vándorló természete és az életmódjában végbement változások kedvező feltételeket teremtettek egy egyre inkább halálos betegség kialakulásához.

“Láthatjuk, hogy a tuberkulózis baktérium diverzitása (sokfélesége) jelentősen megnövekedett az emberi népességrobbanással” – magyarázza az evolúció biológus.

Az emberiség nagy arányú növekedése az úgynevezett Neolitikus (új-kőkori) Demográfiai Átmenet periódusában ment végbe. Az emberek nagyobb csoportokban éltek, falu-szerű struktúrákban, és ezek a körülmények kedveztek a betegség emberről emberre való könnyebb átvitelének. Idővel valószínűleg, a baktérium fertőzőképessége is fokozódott.

A kutatók szerint nem valószínű, hogy a baktérium a háziállatoktól származott volna át az emberre, mint az más fertőző betegségnél megtörtént.

“Egyszerűen azért, mert a Mycobacteria tuberculosis még jóval azelőtt felbukkant, mielőtt az ember háziasítani kezdte volna az állatokat.”

A tuberkulózis életveszélyes betegség, új gyógyszerekre és vakcinákra van szükség, hogy megküzdjünk ezzel az elsősorban a szegényeket sújtó betegséggel, amely egyre inkább gyógyszer-rezisztenssé válik. A tuberkulózis baktérium fejlődési vonalának felfedezése segítséget nyújthat a betegség jövőbeni fejlődésének előrejelzéséhez, és ellene gyógyszerek felfedezéséhez.

Forrás:  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/stap-mto082813.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: