Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Sebész gyógyítja a magas vérnyomást?

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 4. szerda

A University of Bristol kutatói nagy felfedezést tettek: a nyaki verőér két oldalán található rizsszemnél kisebb nagyságú csomó (glomus caroticum) az oka a magas vérnyomás kialakulásának.

Julian Paton professzor felfedezte, hogy a glomus caroticum idegvégződésének – aggyal való kapcsolatának – eltávolítása a magas vérnyomással élő rágcsálóknál megszüntette a magas vérnyomást és továbbra is alacsonyan tartotta.

“Tudtuk, hogy ez a kicsiny szerv másként viselkedik magas vérnyomás esetében, de fogalmunk sem volt arról, hogy ilyen erőteljesen hozzájárul a magas vérnyomás kifejlődéséhez” – mondta Paton professzor.

Normálisan a glomus caroticum az oxigén és a széndioxid mennyiségét szabályozza a vérben. Akkor stimulálódnak (páros szerv), amikor az oxigénszint leesik a vérben –  amikor visszatartjuk a lélegzetünket. A stimulációtól fokozódik a belégzés és megnő a vérnyomás, amíg a vér oxigénszintje helyre nem áll. Ezt a választ a glomus caroticum –  a nyaki verőér-csomó –  és az agy közötti idegi kapcsolat közvetíti.

Paton professzor így kommentálja: “Kis mérete ellenére a glomus caroticumon keresztül áramlik a legtöbb vér, a test bármely szervével összehasonlítva. A vérnyomásra való befolyása valószínűleg az agy prioritását jelzi, védelmét, elegendő vérrel való ellátását.

A professzor teamje az 1990-es évek végén kezdte a glomus caroticum kutatását,  a legutóbbi felfedezésük vezetett a humán klinikai kísérlethez a Bristol Heart Institute-nál, aminek az eredményét ez év végére várják.

“Kutatócsoportom számára ez egy rendkívül büszke pillanat, mert ritkaságszámba megy, hogy egy ilyen típusú kutatás ilyen gyorsan a humán klinikai kísérleti fázisba kerüljön. ”

A Bristol Heart Foundation igazgatója, Jeremy Pearson véleménye szerint csak ez a módszer segíthet azokon az embereken, akiknek a vérnyomására nem hatnak a tabletták. “Ez a kutatás a patkányokon megmutatta, hogy egy speciális idegvégződést blokkolva a nyakban, jelentősen csökkenthető a vérnyomás.”

“Áttörésnek számít ez a módszer, mert egy kisebb kísérlettel már bebizonyították, hogy a kezelés biztonságos és hatékony a gyógyszerre nem reagáló magas vérnyomásos embereknél, ami nem kevés:  ötven emberből egy. Számukra ígéretes az új típusú kezelés.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/uob-srd090213.php

2 hozzászólás to “Sebész gyógyítja a magas vérnyomást?”

  1. Ha ez igaz, akkor …

  2. Névtelen said

    Ez fantasztikus eredmény, jó ilyenekről olvasni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.