Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A Gobi-sivatag gyorsan terjeszkedik a mongol sztyeppén

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 6. péntek

A mongol sztyeppe a világ egyik legnagyobb megmaradt füves ökoszisztémája – ez van most veszélyben a túllegeltetéssel.

Birkák és kecskék millióit legeltetik a pusztán – az állatok száma jelenleg 45 millió, megduplázódott 1990 óta. Részben a Szovjetunió felbomlásával bekövetkezett társadalmi-gazdasági változás volt az oka, mondja az Oregon State University tanulmánya. A magas munkanélküliségi arány sok embert arra késztetett, hogy visszatérjen az állattenyésztéshez.

A kutatók műholdas monitorozó rendszerrel figyelték az elmúlt években a sztyeppe növényzetét, és megállapították, hogy a növényzet 12 százaléka egyszerűen eltűnt, a sztyeppe 70 százalékán a füves ökoszisztéma degradálódott, lepusztult.

A növényzet pusztulásáért 80 százalékban a legeltetés a felelős, a többiért a klímaváltozás előidézte csapadék csökkenés. A kettő együtt eredményezi a valaha füves pusztaság elsivatagosodását. A Gobi-sivatag gyorsan terjed Dél felé…

Az ökoszisztéma komoly veszélyben van, mondják a kutatók, pusztul a talaj, vizet veszít a sztyeppe, és ez hozzájárulhat a globális klímaváltozáshoz is. A füves sztyeppék – állapotuktól függően – lehetnek jelentős széndioxid-elnyelők, de lehetnek széndioxid-források is.

“Komoly a helyzet” – mondja Thomas Hilker. “Regionális jelentősége az, hogy óriási terület, ahol a talaj degradálódik, és a helybélieknek az élelemellátása csökken. Globálisan, minden egyes ökoszisztémának sajátos funkciója van a Föld klímájában. A vegetáció hűti a tájat és fontos szerepe van a víz és a szén egyensúlyában, beleértve az üvegház-gázokat is.”

Mongóliában az utóbbi húsz évben világosan látszottak a problémák, de a kutatók nem voltak tisztában vele, mi az alapvető ok: a túllegeltetés, a klímaváltozás vagy valami más. Ez a tanulmány a túllegeltetést jelölte meg, mint a probléma fő okát.

Mongólia félsivatagos terület, kemény, száraz telekkel és meleg, nedves nyarakkal. Az ország 79 százalékát füves sztyeppe borítja. Az utóbbi évtizedekben erősen megnövekedett az állatállomány a legelőkön – főként a juhoké és a kecskéké, amelyek jobban károsítják a gyepet.

A hőmérséklet-változás, bár szignifikánsnak mondható, kisebb szerepet játszott a változásokban, a fő szerep a túllegeltetésé volt a csökkenő csapadék mellett, állapították meg a kutatók.

Forrás: http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2013/sep/overgrazing-turning-parts-mongolian-steppe-desert

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.