Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bíborszínű édesburgonya – újra divatos lesz a természetes élelmiszerszínezék?

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 9. hétfő

Az American Chemical Society nemzeti találkozóján és kiállításán meghirdették a visszatérést a hagyományokhoz: bíbor édesburgonyából, fekete vagy bíbor sárgarépából fognak előállítani PSP elnevezésű természetes színezőanyagokat (PSP – purple sweet potato), és azokkal helyettesítik a  szintetikus élelmiszerfestékeket is – meg a céklából kinyert színezéket is.

Az előadók elmondták, hogy miután évszázadokon át használták a természetes színezékeket, most újra divatba jönnek, mert a fogyasztók kedvelik, a gyártók pedig igénylik ezeket, és ráadásul, ezek olyan, antioxidánsokban gazdag anyagok, hogy tőlük a termékek is előnyösebbek lesznek az egészségre nézve.

“A természetes élelmiszer-színezék gyártók értéket termelnek, mert az amerikai és a nemzetközi vállalatok elindultak a fenntartható és megfizethető zöldségfélékből kinyerhető alternatívák felé a szintetikus vörös festékek és a rovarokból kinyert vörös festék helyett” – magyarázta Stephen T. Talcott előadása alkalmával. “Emellett figyelemfelkeltő színt kapnak az élelmiszerek és az italok. A természetes színeket a természetes, növényi alapú antioxidáns vegyületek adják, amelyek valószínűleg jótékony hatást gyakorolnak majd az egészségünkre.”

Nagy változást fog előidézni a gyökérzöldségek – fekete sárgarépa, bíbor édesburgonya – megjelenése, amelyeket kifejezetten a természetes színezék gyártók számára termesztenek. Talcott, aki a Texas A&M Egyetem munkatársa, bemutatta azokat a színeket, amelyeket el lehet érni az édesburgonya és a fekete sárgarépa (PSP) pigmentjének alkalmazásával: a világos rózsaszíntől a vörösön át a mély bíborszínűig. A PSP az  Egyesült Államokban már 2006 óta forgalomban van, de alig-alig kapható az üzletekben, pedig  ugyanazt az anthocyanin festékanyagot tartalmazza, amit a fekete cseresznye. A PSP-nek ugyanolyan íze van, mint a mint a ‘rendes’ édesburgonyának, ha elkészítik sült krumplinak vagy bármi másnak.

A PSP anthocyaninok a legjobb élelmiszer- és italszínezékek közé tartoznak, mondta Talcott, egyaránt jól használhatók a gyümölcsitalok, az ízesített vizek, jégkrémek és joghurtok színezésére. Stabilak, nem bomlanak le könnyen, és relatíve semleges ízük van, szemben a szőlő alapú színezékek kicsit keserű, ‘földes’ aromájával. A pigmenteket (festékanyagokat) általában rendkívül nehéz kivonni.

A PSP anthocyaninnal is ez a helyzet: nehéz extraktumot készíteni belőle. Kifejlesztettek egy új gyártási folyamatot, amivel nagy mennyiségű kivonatot lehet gyártani. Melléktermékként keményítő és rost keletkezik, amit takarmánynak vagy  az élelmiszergyártásban, esetleg  bioüzemanyagként lehet hasznosítani.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/acs-psp082113.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.