Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy fűszer, amely olyan érzést kelt, mintha megérintenének

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 11. szerda

A szecsuáni borsról, az ázsiai konyha széles körben használt fűszeréről megállapította a University College London kutatógárdája, hogy képes az agyban az érintés érzetét kelteni. Kémiailag aktiválja az érintés idegrostokat az ajkakon és a nyelven, és másodpercenként 50 érzetet közvetít az agyba.

Dr. Nobuhiro Hagura (Kognitív Idegtudományi Intézet), ezt mondja:

“Első ízben sikerült kimutatni, hogyan aktiválja ez a kémiai anyag az érintési idegvégződéseket, mérhető frekvenciát alkotva. Tudjuk, hogy az olyan természetes fűszerek, mint a chili paprika, a mustárolaj és a mentol, képesek aktiválni a hő és a fájdalomérzésért felelős  idegvégződéseket a bőrben, de azt nem tudtuk, hogy a szecsuáni bors miért éppen az érintés idegrostokon keresztül működik, az érintés tudatos érzetét, és azt a különös, bizsergő érzést keltve.”

Miután önként vállalkozók ajkára szecsuáni borsot tettek, megkérték őket, hasonlítsák össze a bizsergető érzés frekvenciáját azzal a vibrálást okozó stimulussal, amit a mutatóujjukon alkalmaznak.

A kutatók kimutatták, hogy a szecsuáni borsban lévő aktív összetevő stimulálja az RA1 idegvégződést az ajkakon és a nyelven. Ezek az idegrostok felelősek az érintés-érzet közvetítéséért, egy könnyű érintésnek megfelelő érzetet küldve az agyba, másodpercenként 50-szer.

“Amit találtunk, az egy különleges aktív összetevő volt a borsban: a sanshool, amitől működésbe jönnek ezek az idegrostok, egy nagyon specifikus jelzést küldve az agyba. A szecsuáni bors és a fizikai érintés érzete ugyanazt a jelutat használják az agyban.”

“Reméljük, hogy a sanshool okozta bizsergő érzés kiderítéséért végzett labormunka segít tisztázni az érzéshez kapcsolódó agyi folyamatokat,  meg  azt is, néhány esetben hogyan kapcsolódnak  azok a  fájdalomhoz.”

Szeretnék annak az okait is vizsgálni, miért kedvelik az emberek a szecsuáni borsot, és hogyan fokozza az étel ízét az érintés érzete.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/ucl-tsc091013.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.