Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gazdagok gazdagabbak lettek, a többiek szegényebbek

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 12. csütörtök

Ezt mondják a neves amerikai közgazdászok: Emmanuel Saez és Thomas Pikkety.

Az amerikai társadalom felső 10 százaléka az ország jövedelmének több, mint a felét birtokolta 2012-ben, ez a legnagyobb arány, amióta – száz éve – a kormányzat elkezdte gyűjteni a jövedelemadatokat.
A leggazdagabb 1 százalék ezzel szemben a nemzeti jövedelemnek több, mint egyötödével rendelkezik, ami egyike a legmagasabb aránynak 1913 óta, amikor a kormányzat bevezette a jövedelemadót.                                                                                                                                                                      A magas tőzsdei árfolyamok, a növekvő ingatlanárak és a vállalati profit emelkedése is a leggazdagabbaknak kedvezett. A többiek jövedelmét lehúzta a magas munkanélküliség és a stagnáló bérek.

“Az adatok azt mutatják, hogy a recesszió csak időlegesen érintette a legmagasabb jövedelmeket, a válság semmit nem tud tenni a top jövedelmek drámai növekedése ellen, ami az 1970-es években elkezdődött” – írja elemzésében Mr. Saez, a University of California (Berkeley) közgazdásza.

A leggazdagabb 1 százalék jövedelme 2012-ben visszatért a recesszió és a válság előtti szintre: 19,7 százalékra 2011-re, amiről 2012-ben 22,5 százalékra ugrott. Ez utóbbi növekedés valószínűleg eseti tényező: a kongresszus az utolsó percben megszavazta a Bush-éra adókedvezményeinek fennmaradását. Egy sor adónem növekedett volna, amit a gazdag amerikaiaknak kellett volna fizetni – beleértve a beruházásból származó jövedelmeket is.

Egyébként, jegyzik meg a közgazdászok, a jövedelmek trendje ugyanaz maradt, akár belevesszük, akár kizárjuk a realizált tőkehasznot. Tehát nem az ideiglenes adózási könnyebbség volt a felső 1 százalék kiemelkedő jólétének oka – 2012-ben.

Általában véve, a gazdagok aránytalanul sokat nyertek a tőzsdepiaci bumm-mal a kilábalás időszakában, a Dow Jones ipari átlaga megduplázta az értékét, a 2009-es mélyrepülés után.

A háztartások felének van kötvénye, közvetlenül vagy a nyugdíjszámla révén. De a leggazdagabb 10 százalék tartja kézben a részvények 90 százalékát, és miközben növekszik a részvények nettó értéke, növekszik a jövedelmük is, ha beváltják vagy osztalékot vesznek föl.

A gazdasági nehézségek a bérből-fizetésből élő családokat sújtják. A tartós, relatíve magas munkanélküliségi ráta mellett a vállalkozások nem éreznek nyomást, hogy emeljék alkalmazottaik fizetését, mert mind a munkások, mind alkalmazóik tisztában vannak azzal, hogy sok munkanélküli ember kevesebbért is elvállalná. Az amerikai munkások vagy munkakeresők részesedése a nemzeti jövedelemből az utóbbi 35 évben a legalacsonyabb.

Van azonban egy kicsi reménysugár a 99 százaléknak: ennek a csoportnak a jövedelme stagnált 2009 és 2011 között, de 2012-ben elkezdett emelkedni újra, bár csak 1 százalékkal. A topon levő 1 százaléknak az összjövedelme azonban közel 20 százalékkal növekedett abban az évben. A nagyon-nagyon gazdagoké pedig, akik a társadalom 0,01 százalékát teszik ki, megugrott, 32 százalékkal.

Az újabb adatok azt mutatják, hogy a legfelső 1 százaléknak jelentős vesztesége volt a recesszió alatt, 36 százalék csökkenést szenvedett el a jövedelmében – közel ugyanannyit kapott vissza a kilábalás után, durván 31 százalékot.

A másik 99 százalék 12 százalék veszteséggel merült el a recesszióban, és alig növekedett a recesszió vége óta: mindössze 0,4 százalékot. Tehát az amerikaiak 1 százaléka fölözte le a jövedelmek növekedésének 95 százalékát a recesszió után.

Nem valószínű, hogy változna a jövedelmek koncentrálódása a leggazdagabbak kezében, hacsak fordulat nem lesz a gazdaságban vagy az adópolitikában. Az az emelkedés, amit a kongresszus megszavazott januárban, nem valószínű, hogy számít, írja Mr. Saez, “ugyan nem elhanyagolható, de igen szerény.”

Forrás: http://economix.blogs.nytimes.com/2013/09/10/the-rich-get-richer-through-the-recovery

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.