Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A bálnák is leégnek a naptól

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 13. péntek

Sőt, nemcsak hogy ‘barnák’ lesznek egyes bálnafajok a napsütés hatására, de ugyanúgy, mint nekünk, embereknek, a génkárosodás egész életükön át felhalmozódik a bőrsejtjeikben.

A mexikói tengerbiológusok azt követően keresték meg a Newcastle Egyetem tudósait, hogy észrevették: egyre több az olyan bálna a területen, amelyiknek kisebesedett a bőre az UV-sugaraktól.

Három bálnafajt tanulmányoztak a kutatók: a kék bálnát, az ámbráscetet és a barázdás bálnát, hogyan változik a bőre éves vándorlása során, amikor felkeresi a naposabb vidékeket.

Mark Birch-Machin molekuláris dermatológus professzor, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, ezt mondja:

“A bálnákról azt gondolják, hogy ők a tengerek UV-barométerei. Mi azért tanulmányozzuk őket, mert a leghosszabb életű tengeri élőlények, emellett érzékenyek a környezetükben zajló változásokra, képet adnak az óceánok egészségéről.”

Három éven át mintát vettek a kanadai és a mexikói tudósok a három bálnafaj hátbőréből. A bálnák februártól áprilisig a napos kaliforniai öbölben tartózkodnak, oda vándorolnak, Mexikó észak-nyugati partja mentén.

Az óriás kék bálnának nagyon kevés a pigmentje, világos a bőre. A vándorlás idején megnövekszik bőrének pigmentációja, csakúgy, mint a mitokondriális DNS-károsodás, amit az UV-sugárzás okoz. (Ugyanez történik a lebarnult emberi bőrben is.)

A jellegzetes, kerek homlokú ámbráscetnek sötétebb a pigmentációja, ő is február és április között vándorol a Kaliforniai-öbölbe, de teljesen más az életmódja. Hosszú időt tölt a víz felszínén a táplálkozások között, ezért több napnak és UV-sugárzásnak van kitéve. Egészen más módszert alkalmaz UV-védelemre: a sejt DNS-károsodását, az emberhez hasonlóan, a mi védekező mechanizmusunk is ez.

A legsötétebb bőrű bálna, a barázdás bálna, ellenáll a nap káros sugárzásának, nála volt a legkevesebb a nap okozta sérülés.

“Növekedett a száma azoknak a jelentéseknek, amelyek a bálnák bőrén nap UV-sugárzása okozta sebekről számoltak be. Az esetek többségében nem találtunk fertőző mikroorganizmusokat a sebekben. Tanulmányozzuk az UV-sugárzás hatását a bálnák bőrére, és az egész mechanizmusát védekezőképességüknek, egyrészt evolúciós szempontból, másrészt a bálnák megőrzése érdekében” – mondja Karina Acevedo-Whitehouse, mexikói kutató, társszerző.

A kutatás érdekében három bálnafaj génkészletét elemezték, ami nem volt könnyű dolog, mert a bálnák nagyon különböző szekvenciákkal rendelkeznek.

“Tovább kell vizsgálódnunk. Ha már láttuk a bálnák bőrén a sebeket, amiket az UV-sugárzás okozott, tudnunk kell, hogy lesz-e a sebekből bőrrák, és úgy kezelhető-e ez az egész, mint egy korai figyelmeztető rendszer” – magyarázza Birch-Machin professzor. “Ezek a bálnák évről évre ugyanazon a területen mozognak, meg kell ismernünk állományuk állapotát. Emlékeztetnek bennünket: a változó klíma a bolygó minden lakóját érinti.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-08/nu-wft082913.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.