Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A férfiak menopauzája

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 14. szombat

Ugyanúgy, ahogyan a nők átélik a menopauzát ösztrogéntermelésük csökkenésével, a középkorú férfiak is keresztülmennek egy ösztrogénhez kapcsolódó változáson, ami meglátszik testfelépítésükön és szexuális működésükön is.

A Massachusetts General Hospital kutatói azt mondják, hogy amikor egy férfi hypogonadizmus diagnózisa elkészül – ez annyit jelent, hogy csökkent mértékű a reproduktív hormonszint -, hagyományosan csak a vér tesztoszteronszintjét veszik figyelembe.

A New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban a tesztoszteronnak egy kis része a férfiaknál átalakul ösztrogénné – az aromatáz enzim segítségével. Minél magasabb egy férfinak a tesztoszteronszintje, annál több tesztoszteront alakít át ösztrogénné.

Az alacsony ösztrogénszint a felelős a férfiakban a súlygyarapodásért és a szexuális működésben beálló zavarokért. Hozzáfűzik, hogy mivel az alacsony tesztoszteronszint együtt jár az alacsony ösztrogénszinttel, nem egészen világos, hogy bizonyos funkciókat melyik hormon támogat.

Ezért meg akarták határozni a hormon-elégtelenségnek azt a szintjét, amelyiknél a változások bekövetkeznek, és azt is, hogy ennek éppen a tesztoszteron vagy az ösztrogén alacsony szintje az oka, esetleg mind a kettő.

A kutatók toboroztak két, 150 fős csoportot, férfiakat, akik 20 és 50 év közöttiek voltak, és normális reproduktív funkciókkal rendelkeztek. Az egyik csoport naponta kapott tesztoszteron-gélt, 1-4-szeres adagban, illetve placebót, 16 héten keresztül.

A másik csoport ugyanolyan tesztoszteron-adagot kapott, de mellette aromatáz enzim gátlót, hogy ne alakulhasson át a tesztoszteron ösztrogénné.

Ellenőrizték a férfiak testfelépítését és lábuk erősségét a kutatás elején, és havonta, valamint rendszeresen vérmintát vettek tőlük.

A tesztoszteron hiányát az ösztrogén-elégtelenségen keresztül lehetett megállapítani.

Azoknak a férfiaknak, akiknél blokkolva volt az ösztrogéntermelés, megnőtt a testzsírjuk, ugyanúgy, mint a tesztoszteron-hiány enyhe fokánál.

Amikor a tesztoszteronszint lecsökken, a zsírmentes testtömeg is lecsökken, csökken a combizom vastagsága és a láb ereje. A szexuális vágy a tesztoszteronszint csökkenésével egyenes arányban csökken, merevedési zavar azonban egészen addig nem fordul elő, amíg a tesztoszteronszint nagyon alacsony nem lesz.

Azok a férfiak, akiknek az ösztrogéntermelését gátolták, hiába kapták a tesztoszteront, nagy dózisban sem segített, megnőtt a testzsír-szintjük és negatív változások következtek be szexuális funkciójukban.

Joel Finklestein, a Massachusetts General Hospital endokrin részlegének munkatársa, a Harvard Egyetem professzora, így foglalja össze: “Ez a kutatás megállapítja azokat a tesztoszteronszinteket, amelyeknél a különböző fiziológiai funkciók romlani kezdenek, ezzel egy kezelési útmutatót ad a tesztoszteron terápiához.”

“De a legnagyobb meglepetést az keltette, hogy egyes tüneteket, amelyeket rutinszerűen a tesztoszteronhiánynak szoktak tulajdonítani, valójában – részben vagy kizárólag – az ösztrogén csökkenése okozott.”

A kutatók fontosnak tartották megjegyezni, hogy ebben a kutatásban mesterségesen váltották ki a hormonelégtelenséget, amit öregedő férfiaknál tapasztalni, ezért egy követéses vizsgálatot terveznek idősebb férfiakkal, hogy megerősítsék kutatási eredményeiket.

“Annak is utána kell néznünk, hogy a tesztoszteron-pótló terápia hogyan érintheti a prosztatát, illetve a szívet” – tette hozzá Finklestein professzor.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/266017.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.