Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az alacsony klorid-szint a magas vérnyomásos betegeknél növeli a halálozás kockázatát

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 15. vasárnap

‘Fogyasszunk kevesebb sót’ – mantrázzák az egészségtudatosak, és valóban, az az állásfoglalás, hogy a sófogyasztás csökkentése fontos lépés a szívbetegségek, valamint a magas vérnyomás csökkentésének útján.

A túl sok sóról – főként a nátriumról – azt tartják, hogy fő kockázati tényező a magas vérnyomás kialakulásában – de a képlet másik oldalát, a kloridot még nem vették szemügyre.

A University of Glasgow kutatói felfedezték, hogy ha a vérnek alacsony a kloridszintje, az a magas vérnyomásos embereknél hozzájárul a halálozási kockázathoz, annak független mutatója.

A klorid szerepe a magas vérnyomásban eddig kevés figyelmet kapott a tudósoktól.

13 000 magas vérnyomásos embert követtek 35 éven át, ezek adatait elemezve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony klorid-szint magasabb szív- és érrendszeri betegséggel és halálozási kockázattal járt.

Az a csoport, amelyiknek a legalacsonyabb volt a vérében a klorid szintje, 20 százalékkal magasabb halálozási arányt képviselt – a többiekhez képest.

Dr. Sandosh Padmanabhan, az egyetem Kardiovaszkuláris Intézetének munkatársa, ezt mondja: “A nátrium játssza a központi szerepet a magas vérnyomás kockázatának növekedésében, a klorid alig több, mint csendes fél a háttérben.”

“Kutatásunk azonban felfedezte, hogy ez a kevéssé tanulmányozott anyag, ha alacsony szinten van csak jelen a vérben, magasabb a halálozási arány. Meglepő, de ez a magas nátriumszint kockázatának az ellenkezője.”

“Valószínű, hogy a kloridnak fontos szerepe van szervezet működésében, tovább kell vizsgálnunk.”

A kloridot manapság rutin klinikai szűrővizsgálaton mérik, úgyhogy a klorid monitorozása könnyedén beilleszthető a magas kockázatú egyének kiszűrésére a klinikai gyakorlatba.

“Ennek a tanulmánynak az eredménye eléggé zavaró, mert ellentmond a túlzott sófogyasztást kárhoztató  tudásnak, pedig a magasabb kloridszint a vérben független tényezőként kapcsolódik az alacsony halálozási és alacsony szív- és érrendszeri kockázathoz. Úgy tűnik, ismeretlen térségbe léptünk, ahol előbb vizsgálódnunk kell” – fűzte hozzá Dr. Padmanabhan.

“Túl korai volna még bármilyen következtetést levonni a sóbevitelre és a diétára vonatkozóan.Több kutatásra van szükség, hogy pontosan meg tudjuk állapítani az összefüggést a klorid és az egészségkockázat között.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/uog-yeo090613.php

Egy hozzászólás to “Az alacsony klorid-szint a magas vérnyomásos betegeknél növeli a halálozás kockázatát”

  1. uniohid said

    “Túl korai volna még bármilyen következtetést levonni …” – Így !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.