Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért van szükség ehető bevonatra?

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 15. vasárnap

Mert az esetek többségében meg kell hámozni, ki kell magozni, fel kell szeletelni a gyümölcsöt-zöldséget fogyasztás előtt – és ez fáradsággal, időveszteséggel jár. Ha ezt jó előre elvégzik helyettünk egy feldolgozó üzemben, akkor viszont a friss termék elindul a fonnyadás és romlás útján, elveszti vonzó külsejét, zamatát és tápértékét. A károsodás órák alatt vagy napok alatt bekövetkezik, még ha a romlás jelei közvetlenül nem láthatók, akkor is.

Ezt lehet megelőzni azzal, hogy a gyümölcs héját ehető filmréteggel helyettesítik. Az ehető filmréteg megóvja a terméket a nedvességvesztéstől, és lehetővé teszi, hogy az oxigén, széndioxid és az etilén szabadon átjárja a zöldséget-gyümölcsöt.

“A gyümölcsöknek és zöldségféléknek héjuk van, amely természetes védelmet nyújt a kiszáradás, elszíneződés és a romlás más formái ellen. Ha meghámozzuk és felvagdaljuk a gyümölcsöt, zöldséget, eltávolítjuk ezt a természetes védelmet, kezdetét veszi a romlás. Perceken belül látható lesz az almánál vagy a banánnál, de más gyümölcsöknél, zöldségféléknél is megindul a romlás, még ha látható jele nincs is. A természet nagyon jó vegyész, meg kell tanulnunk ezt tőle – és néha javítani rajta. Kitalálni új, ehető bevonatokat, amelyek megvédik az élelem minőségét és tápértékét” – mondja Attila E. Pavlath, aki az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kaliforniai kutatóközpontjában van.

Az 1980-as évek közepe óta létezik az ehető bevonat, akkoriban még csak 10 cég foglalkozott vele, ma már 1000 cég osztozik az évi 10 milliárd dolláros üzleten. És ez még csak a kezdet…

A bevonatokat ehető anyagok képezik, amelyeket vékony rétegben visznek fel a gyümölcs vagy zöldség felszínére azért, hogy megőrizzék frissességét. Az almát, például, meg szokták mosni szüretelés után. Elveszíti természetes viaszrétegének egy részét, ezért carnauba-viaszba mártják, amit a pálmafa leveleiből nyernek.

Pavlath és munkatársai olyan bevonatot találtak fel, amitől 2 – 3 hétig megőrzik az almaszeletek színüket és ropogósságukat, hűtve, csomagolva.  Pedig az alma – felvágva vagy hámozva – 30 perc után megbarnul. Pavlath módszere szerint előbb C-vitaminba mártják az almaszeleteket, utána bevonatozzák.

Sokféle ehető bevonatot használnak: keményítőt, alginátot (algakivonatot), carragént, glutént, tejsavót és méhviaszt – egyebek között. Ezeket az anyagokat egyenként vagy keverékben viszik fel spray-vel a felületre vagy belemártják.

A mai bevonatoknak meg kell őrizniük a termék frissességét, ízét, zamatát, textúráját (állagát) és tápértékét. Általában, ugyanúgy védeniük kell a baktériumok ellen, mint a gyümölcs vagy zöldségféle természetes héjának, ha steril körülmények között dolgozzák fel.

Még mindig létezik kihívás a filmbevonat-iparban: még a felkarikázott banánnak kellene találni ehető bevonatot – mondja Pavlath doktor. A másik megoldásra váró gyümölcs az avokádó, amely hamar színét veszti hámozás után.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/266009.php

Egy hozzászólás to “Miért van szükség ehető bevonatra?”

  1. Névtelen said

    Ezt a hülyeséget! “Javítani kell a természeten.” Persze. És így??? Persze.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.