Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hétköznapi szadisták

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 16. hétfő

Általában igyekszünk elkerülni, hogy szenvedést okozzunk másoknak, ha mégis úgy alakul, bűntudatot érzünk, megbánást  vagy hasonlót. De egyeseknek élvezetes lehet a kegyetlenség, sőt, izgalmas. Létezik ilyen: hétköznapi szadizmus, és jóval gyakoribb, mint gondolnánk.

“Vannak, akiknek nehéz elfogadniuk, hogy a szadizmus megjelenhet pszichológiailag ‘normálisan’ funkcionáló embernél, de kutatásunk azt mutatja, hogy a máskülönben jól beilleszkedő emberekben is lehetnek szadista tendenciák. Ezek az emberek nem okvetlenül sorozatgyilkosok, egyszerűen élvezetet szerez nekik, hogy szenvedést okoznak vagy ha megfigyelnek másokat, hogyan okoznak szenvedést” – mondja Erin Buckels (University of British Columbia).

Buckels előző kutatása alapján azt feltételezte, hogy a szadizmus a személyiségnek egy különálló vonása, amely három másikkal – a pszichopátiával, a nárcizmussal és a machiavellizmussal – szövetségre lépve, alkotja a “Sötét Négyest” – a személyiség sötét oldalát.

Hipotézisének bizonyítására 71 résztvevőt toborzott, ‘személyiséget és toleranciát igénybe vevő feladatra’. A résztvevőknek választaniuk kellett az alábbi kellemetlen feladatok közül: bogarakat megölni, segíteni bogarakat megölni, piszkos vécét takarítani vagy jeges víz okozta fájdalmat elviselni.

Azoknak, akik a bogarak megölésére vállalkoztak, megmutatták a bogár-darálógépet: egy módosított kávéőrlőt, aminek elrettentő hangja volt – így fokozták a feladat kellemetlenségét. A közelben csészék álltak, tele élő bogarakkal, mindegyik csészén a bogarak nevével.

A résztvevőnek az volt a dolga, hogy beledobja a bogarat a darálóba, szorítsa rá a fedelét, és ‘őrölje meg’. A résztvevők nem tudták, hogy úgy van megszerkesztve a daráló, hogy ne essen baja a bogárnak.

A 71 résztvevőből 26,8 % választotta a bogarak megölését, ugyancsak 26,8 % a segédkezést bogarak megölésében, 12,7 % a jeges víz fájdalmát és 33,8 % a vécétisztítást.

Azok, akik a bogarak megölését választották, a legmagasabb pontszámot érték el a szadisztikus impulzusokat mérő skálán – épp úgy, ahogy a kutatók megjósolták. Minél szadisztikusabb volt az illető, annál nagyobb valószínűséggel választotta a bogár-ölést, még akkor is, ha figyelembe vették a  a bogaraktól való félelmet vagy a gusztustalanság iránti érzékenységet.

A nagyfokú szadizmusra hajlamosak, akik a bogarak megölését választották, lényegesen nagyobb élvezetet éreztek a feladat végzése közben, mint a más feladatot teljesítők, és az élvezetük a megölt bogarak számával növekedett. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a szadista magatartás magában hordozza a jutalmát.

A második kísérlet kiderítette, hogy azok közül, akik magas pontszámot értek el a ‘sötét’ személyiségi oldalon, csak a szadisták választották azt, hogy zajcsapást mérjenek egy ártatlan résztvevőre, miközben felfogták, hogy az illető nem tud visszavágni. Egyébként ők voltak egyedül azok, akik külön időt és energiát voltak hajlandók áldozni arra, hogy zajt keltsenek, amivel ‘megüthetik’ az ártatlan áldozatot.

Ezek az eredmények együttesen arra engednek következtetni, hogy a szadisták rendelkeznek belső motivációval, hogy szenvedést okozzanak ártatlanoknak, akár ‘saját költségükre’.

A kutatók remélik, hogy az új eredmények hozzájárulnak a szadizmusról vallott nézeteink kiszélesítéséhez, úgy fogjuk látni, mint egy, a hétköznapi életben megjelenő személyiségvonást, és nem korlátozzuk a bűnözőkre és a szexuális devianciára. Könnyebben eligazodnak majd a kutatók a családon belüli erőszak, a gyermekek bántalmazása szituációkban, a katonai, rendőri brutalitás témájában.

“Mert létezik olyan szituáció, amelyet a szadisztikus egyén kihasználhat saját, személyes örömére. Ha tagadjuk a személyiség sötét oldalát, az nem segít az eligazodásban.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/afps-est091113.php

Egy hozzászólás to “Hétköznapi szadisták”

  1. uniohid said

    “Mert létezik olyan szituáció, amelyet a szadisztikus egyén kihasználhat saját, személyes örömére. Ha tagadjuk a személyiség sötét oldalát, az nem segít az eligazodásban.”

    ‘ …feltételezte, hogy a szadizmus a személyiségnek egy különálló vonása, amely három másikkal – a pszichopátiával, a nárcizmussal és a machiavellizmussal – szövetségre lépve, alkotja a “Sötét Négyest” – a személyiség sötét oldalát.’

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.