Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A krónikus fájdalom oka az agyban van

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 18. szerda

Az agy struktúrájának a normálistól való eltérése teszi hajlamossá az embereket a krónikus fájdalomra egy deréktáji sérülés után – a Northwestern University kutatói szerint. Nem az eredeti sérülés okozza a krónikus fájdalmat, ahogy a tudósok és az orvosok feltételezik.

“Felfedeztük, hogy a fájdalmat az agyban levő rendellenesség kelti. Az agyi kapcsolatokban lévő rendellenesség elegendő ahhoz, hogy valakiben, akinek egyszer volt egy sérülése, krónikus fájdalmat okozzon” – mondja A. Vania Apkarian, fiziológia professzor.

A deréktáji fájdalommal jelentkező új pácienseknél MRI vizsgálatot végezve, a Northwestern Egyetem kutatói előre meg tudják jósolni, 85 százalék körüli pontossággal, melyik beteg fájdalma fog krónikussá válni. Az előjelző egy speciális rendellenesség, egy axon az agy fehérállományában, ami összekapcsolja az agysejteket, hogy kommunikálhassanak egymással.

Az agyi rendellenességet megfigyelték más krónikus fájdalomnál is. Apkarian kutatása kimutatta, hogy az agyi struktúrában levő abnormalitás – jelzés, hogy az illető hajlamos a krónikus fájdalomra. Egyik korábbi kutatásában azt is kimutatta, hogy a krónikus fájdalommal élő betegeknél idővel csökken a szürkeállomány.

A rendellenességet a fehérállomány axonkötegeiben találta, amelyek körbe vették a nucleus accumbenst és a mediális prefrontális kortexet – két agyi régiót, amely az érzelmek és a fájdalom feldolgozásába van bevonva. Apkarian azt is kimutatta, hogy ennek a két régiónak a fiziológiai tulajdonságai határozzák meg, melyik betegnél fog tartósan fennállni a fájdalom (derékfájás).

“Ezek az agyi rendellenességek jelen vannak a népességben, de csak azok az emberek fognak krónikus fájdalomban szenvedni, akiknél volt egy előzetes sérülés.”

Apkarian és munkatársai 46 beteg agyát vizsgálták MRI-vel, valamennyien derékfájásban szenvedtek, legalább négy hete, és nem tapasztaltak előtte legalább egy évig derékfájdalmat, és fájdalmuk egy 10-es skálán legalább 5-öt ért el.

A kutatók egy évig követték a betegek állapotát, vizsgálták az agyukat a kutatás indulásakor – és a végén, egy évvel később. Egy év után nagyjából a betegek felének állapota javult, függetlenül attól, szedtek-e gyógyszert a fájdalom ellen, a másik fele továbbra is fájdalmat érzett. Azok a betegek, akiknél megmaradt a fájdalom, ugyanolyan strukturális rendellenességgel rendelkeztek a fehérállományukban – a derékfájás keletkezésekor is és egy évvel később is.

“Ez az abnormalitás teszi őket hajlamossá a fokozott érzelmi tanulásra, ami aztán felerősíti, és érzelmileg jelentősebbé teszi a fájdalmukat.”

“Úgy véljük, hogy a krónikus fájdalomra hajlamos embereket agresszíven kell gyógyszerelni, mégpedig azonnal, hogy elejét vegyük a fájdalom krónikussá válásának. Kimutattuk az elmúlt évben, hogy azoknak az embereknek, akik azonnal gyógyszert kaptak, jobb esélyük volt a gyógyulásra. A gyógyszer segít.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/nu-pww091713.php

Egy hozzászólás a “A krónikus fájdalom oka az agyban van”

  1. uniohid said

    “Felfedeztük, hogy a fájdalmat az agyban levő rendellenesség kelti.” – Minden az agyban dől el (szoktam mondani megfigyeléseim, tapasztalataim alapján).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: