Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Betilthatják az avarégetést

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 19. csütörtök

Jogszabályi változtatásokat és fokozott hatósági ellenőrzéseket szorgalmazott legutóbbi ülésén az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága az úgynevezett részecskeszennyezés visszaszorítására. Lukács András, a Levegő Munkacsoport ülésen meghallgatott elnöke szerint szigorúbb gépjármű-ellenőrzésekre és az illegális hulladék-égetések kivétel nélküli szankcionálására lenne szükség.

Lukács András az InfoRádiónak elmondta, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint Magyarországon évente mintegy 16 ezer ember hal meg idő előtt a részecskeszennyezés következtében, az érintettek átlagosan 10 évet veszítenek az életükből. A felelős mindezért azon apró szemcséknek a tömege, amelyeket elsősorban a gépjárművek bocsátanak ki, illetve a fűtés során kerülnek a levegőbe.

A bizottság megállapította: még nagyon sok a teendő, hogy megfelelő mértékben lehessen csökkenteni ezt a szennyezést – számolt be a Levegő Munkacsoport elnöke. Az egyik legfontosabb feladat a gépjárművek, ezen belül különösen a dízel üzeműek kibocsátásának csökkentése, például autóbuszok lecserélésével, nehézgépjárműveken részecskeszűrők felszerelésével.

Komoly teendők sorakoznak a fűtés területén is, hiszen az utóbbi időben sokan áttértek szilárd tüzelőanyagok használatára, ami nagymértékben növeli a levegő szennyezettségét. Sokan hulladékkal is fűtenek, illetve hulladékot égetnek el a kertjükben , ami szintén nagyon komoly szennyezést okoz. Ezért jogszabály-változtatásokat, illetve fokozott ellenőrzéseket szorgalmaztak a képviselők.

Ezek közé tartozik a a kerti égetések – az avarégetés – betiltása, valamint a tarló, a nád és az illegális hulladékégetés megtiltása – közölte Lukács. Hozzátette: miután gyakran a kályhákban is hulladékot égetnek, a hatóságnak ezt is jogában állhat ellenőrizni. Szóba került emellett a gépjárművek ellenőrzésének szigorítása is.

Forrás:  http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-585720

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.