Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy, a kutyaeledelekben használt antioxidáns lehet a kemoterápia mellékhatásának ellenszere?

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 20. péntek

Az ethoxyquint, egy tartósítószert, amit közönségesen a kutyaeledelekben használnak antioxidánsként, felfedezték a Johns Hopkins Orvosegyetem kutatói, mint a Taxol nevű kemoterápiás gyógyszer idegkárosító hatásának ellenszerét.

“Emberek milliói, akik mellrákban, petefészekrákban, és más, ‘szolid’ (szilárd, tömör) tumorban szenvednek és Taxollal kezelik őket, 80 százalékban perifériás neuropátiát kapnak ettől a gyógyszertől” – mondja Ahmet Höke, a neurológia és idegtudomány professzora. “Hosszabb ideig élhetnek a kemoterápiának köszönhetően, de nyomorúságosan. Az a célunk, hogy megmentsük őket a neuropátiától” – a kezükben, lábukban érzett fájdalomtól, zsibbadástól.

A Taxollal kezeltek egy része kigyógyul az idegkárosodásból, de legalább a felénél marad a fájdalom, a zsibbadás, az érzéketlenség egész hátralevő életére.

A professzor és csapata előző kísérleteiből tudta, hogy ha a kémcsőben levő idegsejtekhez Taxolt adnak, bekövetkezik az idegkárosodás. Megkezdődött a vadászat egy vegyületre, amely képes megszakítani a degeneratív folyamatot. Kétezer egynéhány vegyületet adtak – egyenként – az károsodott idegsejtekhez, és várták az eredményt.

Az ethoxyquin, szemmel láthatóan, ellenállóvá tette a sejteket a Taxol mérgező hatásával szemben.

Az ethoxyquin azonosítása után következtek az egereken végzett kísérletek: az egerek intravénásan Taxolt kaptak, néhány hét alatt károsodtak a lábukban az idegek. De amikor a Taxollal együtt ethoxyquint is adtak nekik, sikerült kivédeni az idegkárosodási esetek kétharmadát.

Ami az ethoxyquin működési mechanizmusát illeti, Höke csapata felfedezte, hogy a vegyület a Hsp90-hez (egy hősokk-fehérjéhez) kötődik. A sejtek stressz esetén ebből többet termelnek. A Hsp90 úgy működik, mint a sejt minőségi ellenőre: meghatározza, melyik fehérje megfelelő, mielőtt továbbítaná arra a helyre, ahol szükség van rá. Amikor azonban az ethoxyquin a Hsp90-hez kötődik, két másik fehérjét kiszorít: az ataxin-2 és az Sf3b2 nem tudnak kötődni a Hsp90-hez. A sejt azt észleli, hogy ez a két fehérje hibás, nem használható, így csökken a sejten belüli szintjük.

Höke professzor azt mondja, nem bizonyos benne, miért van negatív hatással az idegekre, ha több van ebből a két fehérjéből, de ezek szintjének csökkenése – kutatásaik szerint – a sejteket ellenállóbbá teszi a Taxol toxicitásával szemben.

20 – 30 millió amerikai szenved perifériás neuropátiában, a rákbetegeken kívül cukorbetegek, HIV-fertőzöttek, úgyhogy Höke szerint ez “nagyszabású közegészségügyi probléma”, amire azért nem figyelnek fel, mert nem fatális kimenetelű.

Reményeik szerint folytatják biztonságossági kutatásaikat az ethoxyquinnel, egyelőre állatokon, majd emberen. Höke professzor véleménye szerint nem lehet biztonsági probléma, mert – igaz ugyan, hogy a túl sok ethoxyquin potenciálisan káros a kutyákra -, de emberi gyógyszer adagja hússzor-harmincszor alacsonyabb, mint ami a kutyaeledelben található.

Az ethoxyquint az 1950-es években fejlesztették ki, mint antioxidánst, hogy megvédje a körtét és más élelmiszereket az elszíneződéstől és romlástól.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/jhm-cdf091913.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s