Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tovább tudsz edzeni paracetamollal, mert csökkenti a testhőmérsékletedet?

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 21. szombat

Az Experimental Physiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint, jelentősen növeli az edzési teljesítményt, főleg hőségben, ha a sportoló bevesz egy paracetamol tablettát edzés előtt.

A University of Kent sporttudományok tanszékének munkatársa, Dr. Lex Mauger így nyilatkozott: “Először: ki kell kérnünk a Doppingellenes Világszövetség és a helyi doppingellenes hatóságok véleményét a nem-szteroid gyulladásellenes gyógyszerek használatáról a sportban – mind az egészségügyi, mind a teljesítmény érdekében való használatot illetőleg. Másodszor: vizsgálnunk kell a paracetamol hasznosságát, mint a testgyakorlásra vagy hősokkra adható elsődleges gyógyszert.”

A paracetamollal a szervezet könnyen megbirkózik a test hőmérsékletének emelkedésével nagy hőségben, így ez a patikában szabadon kapható gyógyszer növeli az edzésidőt hőségben.

Ugyanez a kutatócsoport ezt megelőzően kimutatta, hogy a paracetamol javítja a hosszú távú teljesítményt – az endurance sportoknál -, azzal, hogy csökkenti az edzés kiváltotta fájdalmat. Ehhez járul még a testhőmérséklet csökkentés az edzés folyamán, ami fokozza a sportolók hőtűrését.

A kutatás során egy csoport egészséges fiatal férfinak egy adag paracetamolt adtak – illetve placebót, mielőtt kerékpározni kezdtek volna meghatározott sebességgel – hőségben -, ameddig csak bírtak. Az edzés alatt feljegyezték a testhőmérsékletüket, és megkérdezték a résztvevőket, mennyire van melegük.

“Amikor felfedeztük, hogy a paracetamol megnöveli az edzésidőt hőségben, és ez együtt jár egy alacsonyabb testhőmérséklettel, nem néztük a mechanizmust, amely létrehozta. Most tesztelni fogjuk, hogyan teszi lehetővé a paracetamol a sportolók testhőmérsékletének csökkentését edzés alatt.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/w-pie091813.php

Komment: Mielőtt kipróbálnád, fontold meg az alábbiakat:

“A paracetamol a hypotalamikus hőszabályzó központra – ami értágítás és izzadás révén növeli a test hőleadásátkifejtett közvetlen hatással csökkenti a lázat. Gátolja az endogén pirogének hatását a hőszabályzó központra (a hipotalamuszra).

A paracetamol számos megfázás, influenza, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom elleni szer alkotórésze, többek között Rubophen, Coldrex, Béres Febrilin, Neocitran, Vicetamol, Rhinoval, Miralgin, Saridon, Panadol.

Több paracetamoltartalmú gyógyszer együttes szedése esetén máj- és vesekárosodás (tubulussejt-necrosis) alakulhat ki, akut túladagolás esetén pedig akár halálos májkárosodás. Mivel több, teljesen különböző nevű készítményben is megtalálható, minden évben nő a halálos balesetek száma. Rizikófaktor az is, hogy a terápiás, illetve toxikus dózis nagyon közel van egymáshoz, ezért könnyen túladagolható.”

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Paracetamol

Remélem, a doppingellenes hatóságok nem fogják hivatalosan engedélyezni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.