Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Élet az ‘agyhalálon’ túl

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 23. hétfő

A University of Montreal kutatói agytevékenységet találtak túl az elektroenkefalogram egyenes vonalán, amit Nu-komplexnek neveztek el. Jelenlegi tudásunk – orvosok, kutatók véleménye szerint semmi sincs, egyáltalán semmi az EEG egyenes vonalán túl, sem agytevékenység, sem életlehetőség.

Ez a felfedezés új határvonalat húz.

“Dr. Bogdan Florea, Romániából, kapcsolatba lépett kutatócsoportunkkal, mert megmagyarázhatatlan jelenséget figyelt meg egy kómás páciens EEG-jén. Egy  mind ezidáig ismeretlen agytevékenységet észleltünk a páciens agyában” – mondta Dr. Florin Amzica, professzor.

Dr. Amzica teamje elhatározta, hogy az extrém mély, hipoxiás kómában szenvedő, erős antiepilepsziás gyógyszer hatása alatt álló beteg állapotát létrehozzák egy macskában. (A macska a neurológiai kísérletek standard állatmodellje.)

Izoflurán altatószerrel a macskát extrém mély – de teljes egészében visszafordítható – kómába helyezték. A macska túljutott az egyenes EEG-vonalon, amely az agykéregben a csenddel van kapcsolatban.

A kutatók megfigyelték az agytevékenységet a mély kómában levő macskákban: száz százalékukban a hippokampuszuk oszcillációt generált. (A hippokampusz az agynak a memóriáért és a tanulási folyamatokért felelős része.) Ezek a máig ismeretlen oszcillációk áttevődtek a kéreg területére.

A kutatók arra következtettek, hogy a megfigyelt EEG -hullámok – a Nu-komplexek – ugyanolyanok a macskánál, mint az embernél.

“Azok, akik úgy döntöttek, hogy ‘kihúzatják a dugót’ egy agyhalál-közeli rokonuk esetében, nem szabad, hogy bánkódjanak vagy kárhoztassák orvosukat. Az agyhalál fennállásának megállapítására a jelenlegi kritériumok igen szigorúak. Kutatásunk eredményei talán majd egyszer a kritériumok újrafogalmazásához vezetnek, de még messze vagyunk ettől. Különben is, nem ez a legfontosabb és leghasznosabb aspektusa kutatásunknak” – jelentette ki Dr. Amzica.

Ami a leghasznosabb oldalát jelenti a kutatásunknak, az az extrém mély kómának a terápiás használhatósága, az idegrendszer védelme. Kiterjedt sérülés után a pácienst az orvosok szándékosan mesterséges kómába helyezik, hogy védjék testét és agyát. Dr. Amzica úgy véli, a macskákon végzett extrém mély kóma-kísérlet után ez még jobban sikerülhet.

“Az igaz, hogy a szerv vagy izom, amely hosszú időn át nem működik, végül elsorvad. Ez történhet az aggyal is, amelyet hosszabb időn át az egyenes EEG-nek megfelelő állapotban tartanak. Az extrém mély kómának, ahol működik a hippokampusz, a kutatása abszolúte fontos, mert előnnyel jár a páciensek számára.”

“A másik lényeges mozzanat: bizonyítékunk van rá, hogy az agy képes túlélni az extrém mély kómát is, ha az idegrendszer épsége megőrződött. Rámutattunk, hogy a hippokampusz ‘parancsokat’ küld az agy parancsközpontjába, az agykéregbe. Végül pedig, a tanulási és a memória folyamatok tanulmányozása a hippokampuszban, a kóma idején, segíthet jobban megérteni ezeknek a szerepét. Röviden: kinyíltak a lehetőségek a kutatások előtt.”

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/09/130918180246.htm

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s