Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Amit elveszítünk, nem kapjuk többé vissza

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 24. kedd

Nagy változások mennek végbe a Duna ökoszisztémájában:  megváltozik a folyó, mert a hajózás érdekében az ember már évtizedek óta kiegyenesíti, mélyíti, a folyópartot megerősíti  – megváltoztatja a folyó természetes folyását, az élőlények környezetét. Ehhez jön még az invazív – nem bennszülött, gyorsan terjeszkedő – fajok betelepedése, leggyakrabban a hajók ballasztvizének segítségével.

A víz eközben melegszik is a klímaváltozás miatt. Mindezek kiváló feltételeket teremtenek a feketeszájú géb térhódításának a Dunában.

A feketeszájú géb a Fekete-tenger partjai mentén honos, onnan terjeszkedik, előbb a Duna alsó szakaszában ütött tanyát, majd egyre feljebb merészkedett. Ma már szilárdan megtelepedett a Duna bajorországi szakaszán is, egészen Régensburgig. De ugyanúgy otthon érzi magát a Rajnában, a Balti-tengerben, mint az amerikai Nagy-tavakban.

2009 őszén a feketeszájú géb elérte Bad Abbach városát, gyorsan szaporodott, kialakított egy stabil állományt.

“2010-ben – egy évvel később – megtaláltuk az első gébeket a Kelheim folyóban, 15 kilométerrel följebb a Dunán. Nem vártunk, hogy ilyen gyorsan halad a hódítás” – magyarázza Jürgen Geist professzor.

A Technische Universitat München kutatócsoportja vizsgálta a feketeszájú géb hatását az ökoszisztémára és a táplálkozási láncra.

A gébek menüje roppant változatos, ebben felülmúlják a többi fajt. Fokozatosan kiszorították a honos halfajokat: a fejes domolykót, a márnát. Néhány helyen ma már több, mint 70 százalékban géb található. A feketeszájú géb csökkenti a gerinctelen élőlények sokféleségét – és mennyiségét, mert új élőhelyén azok kedvenc zsákmányai. “Gyorsan alkalmazkodik az új környezethez, például táplálkozási szokásait is megváltoztatja” – mondja Geist professzor. “Ez teszi olyan sikeressé.”

“A feketeszájú géb, ha elért egy bizonyos testméretet, kagylókkal és édesvízi rákokkal táplálkozik. A bennszülött fajok könnyű zsákmányai a gébnek, mert nem fejlődött ki védekezési stratégiájuk a betolakodó ellen.”

“Ezek a fajok tökéletesen alkalmazkodnak az új környezethez. A következmények súlyosak: a biodiverzitás hanyatlik, és ha már elvesztettük az eredeti ökoszisztémát, sohasem kapjuk vissza.”

Forrás: http://www.tum.de/en/about-tum/news/press-releases/short/article/31047/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.