Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Van olyan memóriaterület, amely csak 7 éves kor után fejlődik ki

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 25. szerda

Az Ohio State University kutatói felfedezték, hogy egy fontos memóriaterület – az epizodikus memória – lényegileg csak 7 éves kor után fejlődik ki. Az epizodikus memória nemcsak azt tárolja mi történt, hanem azt is, hogy hol és mikor. Sokkal tovább tart a kutatók szerint ennek a kifejlődése, mint feltételezték.

A kisgyermekek is emlékeznek bizonyos egyszerű tényekre vagy eseményekre, de sok esetben nehézségükbe kerül időben, térben, összefüggésükben elhelyezni a dolgokat. Ebből következik, hogy a bíróság előtti tanúskodásnál a 7 éven aluli gyermekek vallomásának megbízhatósága kétségeket hagy maga után.

“Gyakran azt feltételezik, hogy az emlékezet fejlődése a gyermekeknél az iskoláskor kezdetével véget ér, de mi úgy találtuk, sok minden történik még a memória fejlődésében 7 éves kor után” – jelentette ki Valdimir Sloutsky pszichológia professzor.

“A 7 év alatti gyermekek egészen jól emlékeznek egyedi eseményekre. De nehézségeik támadnak, ha ezeket az emlékeket el kell helyezni a ‘hol’ és ‘mikor’ történtek meg összefüggésébe.”

Például a gyerek nagyszerűen emlékszik arra, ha a matematika órája mindig délelőtt, olvasás órája mindig délután volt. De ha már hétfőn délelőtt volt a matematika és délután az olvasás, ellenben szerdán megfordítva: a matematika délután, és az olvasás délelőtt, akkor gondot okoz emlékezni.

“Ahhoz, hogy ezt kezelje, komplexebb memória struktúra kell, és kutatásaink szerint a gyerekek nem rendelkeznek ezzel a kapacitással.”

Két, egymáshoz kapcsolódó kísérletet végeztek a kutatók, 4- és 7 éves gyerekekkel és felnőttekkel.

Az egyik kísérletben hat pár tárgy képét mutatták a kísérleti személyeknek, akiknek meg kellett jegyezniük, hogy amikor a vörös házban voltak, ott volt a dívány és a bicikli, a kutya és a kávéscsésze. A kísérleti személyeknek ezután megmutatták, hogy a kék házban ugyanazok a tárgyak más párosításban vannak.

A kutatók valójában azt szerették volna tudni, hogy a gyerekek tudják-e követni az egymást átfedő elemeket az emlékezetükben: azt, hogy a piros házban a kutya a kávéscsészével, a kék házban a kutya a heverővel van párosítva.

A gyerekeknek nagy nehézségükbe került az eltérő párosításokat megjegyezni. “Nem voltak képesek megalkotni egy komplexebb memória struktúrát, amire szükségük lett volna.”

A kutatók úgy vélték, talán a ‘házak’ nem voltak elég érdekesek a gyerekek számára, ezért nem vettek róla tudomást.

Ezért aztán a második kísérletben ismert rajzfilmfigurákkal párosították a tárgyakat.

Ezzel arról akartak bizonyságot szerezni, hogy egy, a gyerekeknek érdekes környezet – szemben a ‘házakkal’, javítja-e a memóriájukat. Azonban a gyerekek teljesítménye nem nőtt jobban a rajzfilm figurákkal sem. Ezzel szemben a felnőttek megbízhatóan emlékeztek rá, hogyan voltak párosítva a tárgyak az egyes színhelyeken.

Sloutsky professzor megjegyezte, hogy a tanítóknak és a tankönyvek szerzőinek eszükbe kell vésni, hol a határ: mit képes megtanulni a gyerek az elemi iskolában. Például, vegyük a történelmet. A tanár próbálja elmagyarázni a diákoknak, hogy a történelem egy időszakában Anglia az USA ellensége volt, más időkben a szövetségese.

“Megjegyezni, mikor volt Anglia szövetséges és mikor volt ellenség, nehéz a gyereknek, az egymást átfedő elemek miatt.” Vagy a bíróságon, amikor a gyerek szemtanúja volt egy gyilkosságnak, nehézségbe ütközik összerakni a az elemeket, úgy, hogy mit látott, mikor látta, és hol látta.

“Meg kell értenünk, mire tud és mire nem tud emlékezni a gyermek.”

“A memória egynémely részei csaknem teljesen ki vannak fejlődve 4 éves korra, de más elemek még fejlődésben vannak, még 7 éves kor után is.”

Forrás: http://researchnews.osu.edu/archive/childepisodic.htm

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Van olyan memóriaterület, amely csak 7 éves kor után fejlődik ki”

  1. uniohid said

    Talán mégsem igaz – a sokat hangoztatott kijelentés, hogy – “az első 6 évben minden eldől”?!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: