Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ami szép, az jó is – de miért?

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 27. péntek

Miért kedvelik az emberek a szépet – emberben-állatban? Erre kísérel meg magyarázatot adni a The Quarterly Review of Biology – biológiai szakfolyóiratban Dr. I. Elia genetikus, fizikai és szociális antropológus.

A kutatások azt mutatják, hogy az emberek tudat alatt pozitív tulajdonságokat tulajdonítanak a fizikailag vonzó embereknek: kiegyensúlyozottságot, intelligenciát és boldogságot. A szépség értelmezésében kultúrákon át követhetően létezik egy megegyezés: az arcberendezés fiatalsága, nőknél a nagy szemek, relatíve nagy arckoponya-arány és viszonylag kis áll jelenti a szépet.

A Cambridge University tudósa, Dr. I. Elia, így értelmezi egy oroszországi kísérleti rókafarm eredményeit: “Ez a rókafarm a szépség eredetének egy lehetséges és megismételhető bemutatása, ami akaratlanul is megvilágítja a szépség ősi filozófiai kapcsolatát a jósággal – az idegi-hormonális berendezkedésen keresztül.”

20 éven át tenyésztettek ezüstrókát, mindig kiválogatva közülük a barátságos viselkedésűeket, játékos, kommunikatív és az emberben megbízó rókákat kaptak. A kívánatos magatartási vonások mellett a rókák gyorsabban elérték az érettséget, több ‘attraktív’ és fiatal vonásuk volt: kerek koponyájuk, simább pofácskájuk, kisebb orruk. Ezek a ‘fiatal’, ‘gyermeki’ jegyek genetikus változást tükröznek, azt közvetítik, hogy a szép ‘arcocska’ – vagy pofika – könnyebben megközelíthető és barátságos.

A barátságosság szerinti kiválasztás azokat a géneket érintette, amelyek a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt ellenőrzik – ezek a félelmet és az agressziót módosítják. A szelekció csökkentette ezeket az állapotokat, egy barátságos róka lett az eredmény. De a funkció változás következtében megváltozott a hormontermelés is, a korábban bekövetkező fizikális érés miatt, és fizikailag eltérő külső vonásokat hozott létre. A csontváz koraibb éréséből az következett, hogy hamarabb forrtak össze a koponyaalapi varratok, kerekebb lett a koponya, nagyobb lett az arc/koponya arány, ami az ember számára vonzónak tűnik.

A megközelíthetőségre való természetes szelekciós nyomás hasonlóképpen kellett, hogy végbemenjen az emlősök fejlődésében, mert a túlságosan agresszív vagy a túlságosan félénk egyedeknek gondjuk lett volna a táplálkozással, az utódok felnevelésével. Mivel a táplálkozás a fiatal, illetve a nőstény emlősöknek okoz gondot, nem meglepő, hogy a ‘gyermeki’ pofácska és viselkedés általában a fiatal és a nőstény emlősöknél jelenik meg. Ez az érzelmeket kiváltó arcberendezés a barátságos, nyugodt, bizalmat keltő, szociális viselkedésre jellemző.

Egyes neotén (gyermekihez, fiatalhoz hasonló) változások a kooperációra, interakcióra, tanulásra való képességre utalnak az embernél is, más fajoknál is. Az erre vonatkozó tanulmányok egybehangzóan arra mutatnak, hogy az arc attraktivitása gyermeknél is és felnőttnél is (nőknél és férfiaknál) együtt jár a társas teljesítménnyel és az intelligenciával (IQ). Ez indította el a különböző emlősfajokban – és között – a tanulást és a kooperációt, és valószínűleg, a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt vezérlő gének működés változásának köszönhető.

Bár még szükség van további kutatásra, úgy tűnik, hogy  olyan eltérő fajok is, mint a bonobók vagy a gyilkos bálnák, a megközelíthetőségre szelektálták magukat, az azzal együtt járó viselkedési és strukturális jegyekkel együtt, és ebben osztozunk velük, mi, emberek és háziállataink.

Forrás: http://www.press.uchicago.edu/pressReleases/2013/September/0913PBZfetching.html

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: