Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tengerparti állatoknak ár-apály órájuk is van

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 29. vasárnap

Az ár-apály óra a biológiai órától (cirkadián ritmus) elkülönülve működik, mondják a University of Leicester kutatói, és az állatok ár-apályhoz való alkalmazkodását segíti.

A kutatók az Eurydice pulchra nevű bolharákféle viselkedését és ‘cirkadián’ és ‘cirkatidal’ (dagályérzékelő) óráját tanulmányozták tíz éven át. Ez a rákféle Anglia homokos tengerpartjai mentén él.

Megfigyelték, hogy 12,4 órát úszik az Eurydice – ez az időtartam egyezik a dagállyal -, úsznia kell, hogy élelmet találjon, majd eltemetkezik a homokban, amikor visszahúzódik a tenger. Emellett rendelkezik az Eurydice 24 órás, ‘cirkadián’ ritmussal is. A pigmentált sejtjei (melanophora) napvédőként működnek – nappal növekszik, éjszaka csökken a méretük.

Évekig azt feltételezték, hogy ennek a tengerparti organizmusnak a dagálykor – illetve apálykor – mutatott viselkedését a cirkadián óra vezérli, ez a genetikailag kódolt belső óra, amely a ritmikusan bekövetkező viselkedést és fiziológiás működést vezérli szinte minden magasabb rendű földi szervezetben – az emberben is.

De a dagálykor tapasztalható viselkedést nem a belső óra vezérli, hanem a 12,4 órás dagály-apály ritmus.

Befogtak Eurydicéket minden szezonban, megfigyelték a viselkedésüket és vizsgálták a belső óra-molekuláikat a laboratóriumban. Miután azonosították, genetikusan ‘kiütötték’ a belső óra két kulcsfontosságú génjét.

De környezeti manipulációval is blokkolták az Eurydice cirkadián ritmusát, úgy, hogy napokon át folyamatosan megvilágították. Ez a két módszer (a genetikai és a környezeti) a cirkadián ritmust megszakította ugyan, de a dagállyal való úszás ritmusa továbbra is működöt, minden 12,4 órában bekövetkezett. Ez bizonyította, hogy az állatok ár-apály ritmusa független a 24 órás belső órájuktól.

A kutatók arra következtetnek, hogy más tengerparti állatoknak, rákoknak, rovaroknak, de még a növényeknek is kell, hogy legyen hasonló ár-apály órájuk.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/uol-cah092413.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.