Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A porszívó mint betegségokozó ágens

Posted by Suggestor - 2013. október 2. szerda

Az aeroszol formájában a porszívóból a levegőbe kerülő por baktériumokat és penészgombákat tartalmaz, amelyek az allergiás emberek, a csecsemők, a leromlott immunrendszerű emberek egészségét fenyegetik, a University of Queensland és a Laval University kutatói szerint.

A tanulmány az Applied and Environmental Microbiology című folyóiratban jelent meg.

A porszívó levegőszennyezése aggodalomra ad okot, mert a kutatók öt, gyakran használt antibiotikumra rezisztens géneket is találtak a mintában, emellett még a Clostridium botulinum toxin génje is előfordult.

“A szobalevegőben talált por a levegővétellel megfertőzheti a csecsemőt botulizmussal, aminek súlyosak a következményei”: például a hirtelen csecsemőhalál szindróma, amint azt az előző kutatások mutatták.

“Bár még nincsenek kvantitatív adatok a porszívózással a levegőbe kerülő antibiotikum-rezisztens génekről, az a kibocsátási arány, amit mi megfigyeltünk, arra enged következtetni, hogy hozzájárulhatnak az emberi fertőzéshez” – állapították meg a kutatók.

A kutatók 21 porszívót teszteltek, különféle minőségűeket és korúakat, egy speciális szélcsatornában mérték a por kibocsátását. A szélcsatorna lehetővé tette, hogy minden más potenciális  szennyezőforrást kizárjanak, mondta Knibbs.

“Ezen a módon a szennyezést, amit mértünk, kizárólag a porszívónak tulajdoníthattuk.”

Eredményeik összhangban voltak a korábbi kutatások megállapításaival, amelyek azt mutatták, hogy emberi bőr és hajszálak a baktériumok fő forrásai a padló porában és a szoba levegőjében, amelyek mindig készek a levegőben lebegni, ahonnan az emberek belélegzik.

Knibbs reméli, hogy további kutatások fogják követni ezt, és sikerül megrajzolni a potenciális beltéri szennyezőforrások profilját, a megoldatlan orvosi esetek mögött meghúzódó okokat.  A porszívók egyébként “alulreprezentáltak a beltéri aeroszol felderítésében, pedig fontolóra kell venni a szerepüket, főleg, ha allergiáról, asztmáról vagy olyan fertőző betegségről van szó, amelynek nincs ismert környezeti forrása.”

Forrás:  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/asfm-vda093013.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.