Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A dízelfüsttől a méhek nem ismerik fel a virágok illatát

Posted by Suggestor - 2013. október 4. péntek

Dr. Tracey Newman idegtudós (University of Southampton) ezt mondja:

“A méheknek érzékeny a szaglásuk, és különleges képességük van az új szagok megjegyzésére. A nitrogén oxidok a legreaktívabb gázok közül valók, ráadásul a nitrogén dioxid kibocsátás határértékét rendszeresen túllépik, különösen a városokban. Kutatásunkból arra lehet következtetni, hogy a dízelfüst megváltoztatja a virágillat összetételét, ami kihat a méhek illatfelismerő képességére. Ez komoly károkat okozhat a méhkolóniákban és a beporzási tevékenységben.”

A méhek a virág illatának segítségével lokalizálják, azonosítják és felismerik a virágokat.

A Southamptoni Egyetem kutatói felfedezték, hogy a dízelfüst megváltoztatja a virágillat profilját.

A kutatók összekevertek 8 kémiai anyagot, amelyek megtalálhatók az olajrepce virágában, és ezt hozzáadták tiszta levegőhöz vagy dízelfüstös levegőhöz. A 8 vegyületből 6-nak csökkent a tömege, amikor hozzáadták a dízelfüstöt, 2 vegyület pedig teljesen eltűnt egyetlen perc alatt. Vagyis a vegyületkeverék megváltozott. Ezzel szemben a tiszta levegővel kevert virágillat nem módosult.

A kutatók megismételték ezt a folyamatot nitrogén monoxid és nitrogén dioxid gázokkal is, amelyek a dízelfüstben találhatók – ugyanez lett az eredmény. Ebből arra következtettek, hogy a nitrogén monoxid és a nitrogén dioxid okozta a szag profiljának változását. Az így módosult vegyi anyag-koktélt megmutatták a méheknek – és azok nem ismerték fel.

“A méheknek ahhoz, hogy sikeresen gyűjtsenek, szükségük van arra, hogy megjegyezzék az illatokat, és felismerjék a növényeket. A nitrogén oxidok – főleg a nitrogén dioxid, képesek megszakítani a szag-felismerési folyamatot. Pedig a méhek erre hagyatkoznak táplálékkeresés közben. A vegyületek egész sorát képesek megkülönböztetni a méhek a különféle illatok keverékében, amiben egyes illatok fontosabb másoknál” – magyarázta Poppy professzor, ökológus.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-10/uos-des100113.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.