Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A pénzügyeket nem lehet az idősekre bízni?

Posted by Suggestor - 2013. október 5. szombat

A 65 év fölötti emberek, a magas IQ-val rendelkezők is, gyakran irracionális és elképesztő pénzügyi döntéseket hoznak.

Dr. Agnieszka Tymula, a Sydney-i Egyetem munkatársa és kollégái, a New York-i Egyetemről és a Yale Egyetemről, arról számolnak be, hogy “az idősebb emberek sokkal irracionálisabbak és kevésbé konzisztensek voltak döntéseikben.”

Ismert, hogy a memória hanyatlik az idős korral, de keveset tudunk arról, hogyan befolyásolja a kor a döntési képességet. A kutatók 130 egészséges emberen (12 – 90 éves kor között) vizsgálták a döntéshozás ésszerűségét és logikusságát. A kutatók minden egyes résztvevőnek ismerték az egészségi állapotát, szociális-gazdasági profilját, iskolai végzettségét, társadalmi helyzetét és IQ-ját.

Megkérték a kutatók a résztvevőket, hozzanak pénzügyi döntést: válasszanak két lehetőség között, amelyek eltérő kockázatot és hozamot kínálnak (5 – 125 dollár közötti értékben). Például: kaphatnak 5 dollárt vagy játszhatnak lottón, és nyerhetnek 25-öt. A résztvevőknek véletlenszerűen ajánlották föl a választási lehetőséget, de a választási lehetőségek ismétlődtek az egész kutatás folyamán. Így a kutatók megtudták, vajon a kísérleti személy ugyanazt a lehetőséget választja-e mindig, amikor elé kerül.

A választás ésszerűségét úgy vizsgálták, hogy a résztvevőknek választaniuk kellett két lehetőség közül, itt az egyik lehetőség minden kétséget kizáróan jobb volt a másiknál: például, akarnak-e 5 dollárt kapni, vagy játszanak-e 5 dollár nyereségért.

Tymulát és munkatársait meglepték az eredmények.

Az idősebb emberek ésszerűtlenebbül és logikátlanabbul döntöttek – azonos IQ-juk ellenére -, mint a fiatalabbak. A téves döntések körülbelül 39 százalékkal kevesebb nyereséget hoztak nekik, mint fiatalabb társaiknak.

A másik meglepő dolog az volt, hogy – bizonyos körülmények között – az idősebbek voltak a leginkább kockáztató csoport. Tymula szerint az irracionális és logikátlan döntések feltehetőleg a prefrontális kéregben végbe menő változásokkal kapcsolatosak, amelyek más kognitív funkciók hanyatlásáért is felelősek.

Forrás: http://www.abc.net.au/science/articles/2013/10/01/3859979.htm

Egy hozzászólás to “A pénzügyeket nem lehet az idősekre bízni?”

  1. uniohid said

    A magam 70 évével kontrázom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.