Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A sztrókbetegeknél a testmozgás többet segít, mint a gyógyszer

Posted by Suggestor - 2013. október 6. vasárnap

Miközben a gyógyszercégek sok millió dollárt költenek új gyógyszerek kifejlesztésére, nem foglalkoznak azzal, hogy a testmozgás ellenében teszteljék a gyógyszereiket. A British Medical Journal egy tanulmánya azt reméli, ez is be fog következni.

“Azt gondolom, a jövőben kulturális trendváltás lesz, a testmozgás mint intervenció – gyógyító eszköz -, nagyobb érdeklődést fog kapni. Ha ez bekövetkezik, a betegek és az orvosok elvárják majd a bizonyítékot a testmozgást és a gyógyszereket összehasonlító, életmentő hatásról” – mondja Husszein Naci, a London School of Economics kutatója.

A kutatásban a London School of Economics-on kívül részt vett még a Harvard Medical School és a Stanford University. Összehasonlították a testmozgás, edzés és a gyógyszerek hatékonyságát a halálozással szemben 4 betegségre nézve: a szív koszorúér-betegség szekunder prevenciója (másodlagos megelőzése), a sztrók rehabilitációja, a szívgyengeség kezelése és a cukorbetegség megelőzése. A szekunder – másodlagos megelőzés a már kialakult betegség kezelésére vonatkozik, megelőzendő a betegség súlyosbodását.

Összesen 305 randomizált, kontrollált vizsgálat eredményeit elemezték a kutatók, amelyekben 339 274 személy vett részt, és nem találtak statisztikailag észlelhető differenciát a testedzés és a gyógyszeres kezelés között a szívbetegség másodlagos megelőzésében, illetve a cukorbetegség prevenciójában.

A szívelégtelenség kezelésében a vízhajtó gyógyszerek hatékonyabbnak bizonyultak, mint a testedzés, és bármely más típusú gyógyszer.

A sztrókbetegek között viszont a testmozgás hatékonyabb volt, mint a gyógyszeres kezelés.

Azt azonban hangsúlyozzák a kutatók, hogy a fizikai aktivitásnak a halálozásra gyakorolt jótékony hatásáról sokkal kevesebb a bizonyíték, mint a gyógyszerek hatásáról, és ez  megmutatkozik az eredményeken.

Ez a ‘vakfolt’ a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékokban “megakadályozza a gyógyszerek felíróit és betegeiket abban, hogy megértsék azt a helyzetet, amikor a gyógyszerek csak szerény mértékű javulást képesek előidézni, a testmozgás viszont mélyrehatóbb és fenntartható javulást hoz.”

Bár az ember kísértésbe esik, hogy elhiggye,  a tabletták minden betegséget gyógyítanak, az egyszerű életmód-váltás jótékony hatásúnak  bizonyult már az artritisz, a depresszió és a magas vérnyomás kezelésében.

“Olyan esetekben, amikor a gyógyszeres kezelés csak szerény javulást nyújthat, a betegek megérdemlik, hogy megismerjék a fizikai aktivitás hatását az állapotukra” – vonják le a kutatók a következtetést.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/266841.php

Egy hozzászólás to “A sztrókbetegeknél a testmozgás többet segít, mint a gyógyszer”

  1. UNIOHID said

    “A sztrókbetegek között … a testmozgás hatékonyabb volt, mint a gyógyszeres kezelés.” – Nekem az úszás és a ‘gyalogkúra’ segített, meg – persze – az életmód megváltoztatása. Igaz: gyógyszerezés is volt/van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.