Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Lehet, hogy a ‘jó’ koleszterin sem olyan jó

Posted by Suggestor - 2013. október 7. hétfő

Egy, az egész világ vezető genetikusainak részvételével létrejött csoport – a Global Lipids Genetics Consortium – feldolgozta több, mint 188 000 ember génjeit, a világ sok országából.

Azokat a géneket keresték, amelyek befolyással vannak a szívbetegség kockázatára, és sikerült felfedezniük 157 olyan változást az emberi DNS-ben, amelyek befolyásolják a koleszterinszintet és más vérzsírok szintjét.

A nagy mennyiségű adat feldolgozását és elemzését a University of Michigan Medical School végezte, keresték azokat a genetikai variációkat, amelyek megváltoztatják a vérzsír szintet. Az elemzés eredményeként jó harmadával nőtt a vérzsírokkal kapcsolatos genetikai variánsok száma.

“62 új kulcsot kaptunk a lipidbiológiához. Ha jobban megértjük ezeket, jobban megértjük a lipidbiológiát és a szív- és érrendszeri betegségeket is, ami potenciálisan a kezelés új módjait kínálja” – jelentette ki  Cristen Willer, belgyógyász és humán genetikus, a Nature Genetics folyóiratban megjelent írás vezető szerzője.

De ehhez további hatalmas munkára lesz szükség.

Az óriási mennyiségű adat további elemzéséből azt a következtetést vonták le, hogy a triglicerid szint nagyobb hatást gyakorol a szív- és érbetegségek kockázatára, mint eddig gondolták. Azok a genetikai variációk, amelyek növelik a triglicerid vagy LDL-koleszterin szintet, a szívbetegségek gyakoribb előfordulásával vannak kapcsolatban. További kétségek merültek fel a HDL – ‘jó’ koleszterin szerepével kapcsolatban is: nem véd a szívbetegség ellen. Az elmúlt években több gyógyszer is csődöt mondott, amelyik a HDL koleszterin szintjét befolyásolta.

“Nem lettünk volna képesek ezt egyedül megcsinálni. A nagy tudósok versengeni szoktak egymással, de mi összefogtunk, ez felgyorsítja az előrehaladást” – mondta Goncalo Abecasis, a közegészségtan és a biostatisztika professzora.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-10/uomh-mds100313.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.