Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Alzheimer-kór és a stressz

Posted by Suggestor - 2013. október 11. péntek

Az Alzheimer-kórnak kevesebb, mint tíz százaléka genetikai eredetű – mondják a Max Planck Pszichiátriai Intézet (München) kutatói. A többi eset kialakulásához vezető tényezők  javarészt ismeretlenek.

Epidemiológiai kutatások alapján feltételezték, hogy a stressz és a stressz idején kibocsátott hormonok felgyorsítják az Alzheimer-kór kifejlődését, a kór biokémiai és viselkedési jellegzetességeit.

A Max Planck Intézet kutatói állatkísérleteikkel kimutatták, hogy a stresszhormonok nagy arányú kibocsátása  az abnormális tau-fehérjék felszaporodásához és végül  emlékezetvesztéshez vezetett az agyban (a hippokampuszban és a prefrontális kortexben).

Patkányokat naponta egy órán át túlzsúfolt környezetben, rázkódó padlón tartottak, egy hónapon át. A stressznek kitett állatokban megnövekedett a tau-fehérjék hiperfoszforilációja. A tau-fehérjének ez a megváltozása aggregálja, ‘összeragasztja’ a fehérjéket a sejtekben, aminek eredményeként az idegsejtek elpusztulnak, főként a hippokampuszban, amely a tanulásért és a memóriáért felelős, és a prefrontális kortexben, ami a magasabb rendű kognitív funkciókat szabályozza.

A hiperfoszforilált tau-fehérjékkel rendelkező állatok viselkedésbeli rugalmassága is romlott – a prefrontális kortex sejtpusztulása következtében.

Egy argentin kutatócsoport is a stressz Alzheimer-betegséget kiváltó képességére talált bizonyítékot: Dr. Edgardo Reich Alzheimer-kór kialakulását siettető kockázati tényezőként tünteti fel a stresszt, előadásában a bécsi Neurológiai Világkongresszuson.

118 Alzheimer-beteget vontak be a vizsgálatba, átlagéletkoruk 73 év volt. Átlagosan 2,4 év telt el a diagnózis és a tünetek megjelenése között. Őket hasonlították össze a korban, nem szerinti megoszlásban, iskolai végzettségben megfelelő kontrollcsoporttal. Mindkét csoportot megkérdezték (a csoport tagjait, illetve a családtagokat, gondozókat), ki volt-e téve stressznek az illető, három évvel az Alzheimer-kór diagnosztizálása előtt.

“Négy Alzheimer-betegből háromnak súlyos érzelmi stresszel kellett megküzdenie, vagyis háromszor annyinak, mint a kontrollcsoport tagjainak, akikből csak 26 %-ot ért komoly stressz. Mindez körülbelül 2 évvel a tünetek megjelenése előtt zajlott le” – magyarázta Dr. Reich.

A legsúlyosabb érzelmi teher a házastárs vagy partner, illetve a gyermek elvesztése volt, ezt követte a rablás vagy megtámadás, autószerencsétlenség, pénzügyi nehézségek.

“A stressz, kutatási eredményeink szerint, valószínűleg kiváltja a demencia (elbutulás) kezdeti tüneteit. Nem gondolnám, hogy a stressz a demencia egyetlen oka, de a kutatás megerősít abban, hogy a stressz kiválthat egy degeneratív folyamatot az agyban, és felgyorsíthatja a neuroendokrin rendszer és az immunrendszer hibás működését. Ez megfigyelés, nem utal közvetlen oksági viszonyra. További kutatások szükségesek, hogy megvizsgáljuk részleteiben a mechanizmust” – figyelmeztetett Dr. Reich.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-05/m-smi052611.php

http://www.medicalnewstoday.com/releases/266702.php

3 hozzászólás a “Az Alzheimer-kór és a stressz”

 1. Suggestor said

  Úgy van. Igaza van, az elbutulás a menekülés egy formája. De nem mindenki ismeri fel, hogy szüksége volna lelki segítségre: kineziológuséra, pszichológuséra. Az egyik ismeretlen, ‘misztikus’ foglalkozást űző személy, a másik túlságosan hivatalos. A bizalmatlanságon nem segít egy társadalmi hirdetés. Talán ha bemutatnák, hogyan segít, mi történik egy-egy ilyen szeánszon, mivel dolgozik stb.

 2. Névtelen said

  Igen, sajnos sokszor úgy tűnik, úgy látszik, hogy a demencia, butulás az élettől, problémáktól való “menekülés” tudat alatti “módszere”.

  Fontos lenne problémakezelési, életvezetési módszereket tanulnunk már kisgyerekkortól kezdve, minden életszakaszban. Ez sokkal fontosabb lenne, mint a legtöbb dolog, amivel az iskolában tömik a gyerekek fejét és mint amiket a tévében nézünk. Ha legalább társadalmi célú hirdetések formájában adnának ilyen tanácsokat, ötleteket már az csodát tehetne.

 3. uniohid said

  “A legsúlyosabb érzelmi teher a házastárs vagy partner, illetve a gyermek elvesztése volt, ezt követte a rablás vagy megtámadás, autószerencsétlenség, pénzügyi nehézségek.”

  : (((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: