Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mentjük a menthetőt…

Posted by Suggestor - 2013. október 20. vasárnap

A Darmstadti és a Zürichi Műszaki Egyetem a fajok megmentését tűzte ki célul, azzal a nem-mellékes szándékkal, hogy békét teremt a biológusok, konzervacionisták (a természetmegőrzés hívei) és a fejlődés (értsd: természethasználat vagy természetrombolás?) hívei között.

Koncepciójuk lényege az, hogy az ökológiailag ‘csekély értékű’ táj is értékes és érdemes a megőrzésre, mert a különböző szigeteken folytatott kísérleteik azt mutatták, hogy ez a ‘csekély értékű’, ember által zavart táj is kedvező hatással tud lenni a fajok sokféleségére.

Az ember által uralt világban nagyon kevés a ‘történelmi léptékű’ természetes táj. Az ökoszisztéma szót ezért nem szabad többé a romlatlan természet szinonimájaként használni, mondják a kutatók. Az ‘új típusú ökoszisztéma’ kifejezés, ami néhány éve megjelent a szakirodalomban, a megzavart ökoszisztémát jelzi, ahol a biodiverzitás jelentősen megváltozott – emberi hatásra.

“Amellett érvelünk, hogy nem szabad éles határt húzni a történelmi és az új típusú ökoszisztéma között, azzal mozdíthatjuk elő legjobban a természet megőrzését” – jelentette ki Dr. Christopher Kaiser-Bunbury biológus.

A koncepció nem éppen ellentmondás-mentes.

A hatalmas nemzeti parkokban bővelkedő kontinenseken, mint az USA-ban és Afrikában, a koncepciót kritikával illetők attól tartanak, hogy éppen az új koncepció gyengítheti meg az ‘őstermészet’ védelmét. Például azzal, hogy a pénzforrásokat átirányítják más, kevésbé értékes, de aktív védelmet igénylő ökoszisztémákra.

“Mi olyan stratégiákat kombinálunk, amelyeket ezidáig összeférhetetlennek tartottak. Nem csak az ‘őstermészet’ érdemli meg a védelmet, de a kultúrtáj is. Mivel az emberi nyomás a természetre fokozódik, több oldalú megközelítéssel védjük a biodiverzitást: megőrizzük a történelmi, őstájat, ahol lehetséges, létrehozunk új, intenzíven művelt ökoszisztémákat, elfogadjuk az ‘új típusú ökoszisztémákat’ természetesnek, a mezőgazdasági vagy más művelt területeket, miközben általában fenntartjuk a földhasználati prioritásokat.”

Az új ökoszisztémába beletartozik a kukoricatábla is, vagy a banánültetvény, mert mezőgazdasági földterület is szolgálhatja a biodiverzitás megőrzését. Az ehhez szükséges intézkedések relatíve könnyen megvalósíthatók és viszonylag alacsony költségűek. Európában folytak kísérletek sövényekkel és rétsávokkal a művelt táblák mentén. Kimutatták, hogy sok állatfaj használja ezeket a területeket táplálkozásra és fészkelésre.

Effajta módosításokkal folyosókat hozhatunk létre az élőhelyek között, amelyek a hagyományos felfogásban is védelmet élveznek.

“Az itt ajánlott intézkedések nem újdonságok, csak egy egységes koncepcióba kell foglalni őket – táj szinten. Ez az, amit már kipróbáltak több óceáni szigeten, meggyőző sikerrel.”

A darmstadti és svájci biológusok kimutatták, hogy sikeres volt a fajok sokféleségének megőrzése – ezzel az integrált koncepcióval – olyan heterogén szigeteken, mint Galápagos, Hawaii, Fidzsi vagy a Seychelles-szigetek. A Seychelles-szigeteken, például, olyan kombinált megőrző intézkedéseket foganatosítottak, amelyek magukba foglalják a néhány hegytetőn megőrződött felhőerdő szigorú védelmét, a műveléssel felhagyott fahéj-ültetvények kezelését, és a városi zöld területeket, parkokat, kerteket.

A veszélyeztetett fajok szaporodása, a bennszülött fajok hanyatlásának megállítása ennek a megőrző stratégiának a sikerét jelzik.

További kutatásokat terveznek a darmstadti és zürichi tudósok, hogyan válik be a koncepció nagyobb méretekben, például, egy kontinensen.

Az írás a Frontiers in Ecology and the Environment című ökológiai szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.tu-darmstadt.de/vorbeischauen/aktuell/news_details_80000.en.jsp

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.