Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A társas normák betartását lehet befolyásolni az agy stimulálásával

Posted by Suggestor - 2013. október 22. kedd

A Zürichi Egyetem tudósainak sikerült megállapítaniuk, hogy a prefrontális agykéregé a főszerep a normakövetésben.

A kísérletben 63 résztvevőt arra kértek, hogy a kapott pénzt ossza meg egy anonim partnerrel. A nyugati kultúra íratlan normái azt követelnék, hogy a pénz egyelően legyen megosztva a partnerek között. Ez azonban ellenkezik a résztvevő személyes érdekével, amely azt diktálja, hogy tartson meg annyi pénzt, amennyit csak lehetséges.

Egy másik kísérletben ugyanezzel a feladattal szembesültek, azzal különbséggel, hogy jó előre megmondták nekik, hogy a partner megbüntetheti őket, ha nem fair ajánlatot kap.

Transzkraniális direkt elektromos stimulációval, amely gyenge,  fájdalmat nem okozó elektromos áramot vezet az agyba, megváltoztatták a kutatók a résztvevők egy bizonyos agyterületének ingerlését. Arra használták ezt a technikát, hogy hol növeljék, hol csökkentsék a frontális terület idegi tevékenységét – a jobboldali prefrontális kortexben.

Christian Ruff professzor, a Zürichi Egyetem idegtudósa kijelentette: “Felfedeztük, hogy a helyes norma követése melletti döntést közvetlenül befolyásolni lehet a prefrontális kortex stimulálásával.”

Amikor stimulálták a résztvevők agyát, azok sokkal erősebben követték a normát, ha szankcióval fenyegették őket, de az önkéntes normakövetés csökkent, ha nem járt büntetéssel a megszegése.

És megfordítva: Amikor a kutatók csökkentették az idegi aktivitást, a résztvevők önkéntes alapon erősebben ragaszkodtak a ‘fair play’ normájához, de kevésbé ragaszkodtak, ha szankcióval fenyegették őket. Az idegi stimuláció befolyásolta a résztvevők viselkedését, de nem érintette a ‘fair play’ normafelfogásukat. Várakozásukat  sem változtatta meg a büntetést illetően a szabályok megszegéséért.

“Azt találtuk, hogy az az agyi mechanizmus, amely a társas viselkedés normáinak betartásáért felelős, elkülönül a személy társas norma tudásától és hiedelmeitől. Ennek fontos következményei vannak a jogi rendszerben: a jó és rossz közötti különbségtétel képessége nem elégséges a társas viselkedés normáinak betartásához.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-10/uoz-bsa100313.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.