Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A korallállatkák maguk gondoskodnak a helyi klíma szabályozásáról

Posted by Suggestor - 2013. október 24. csütörtök

Ausztrál tengerkutatók felfedezték, hogy a korallállatkák – nem pedig a velük együtt élő algák – egy fontos, kénalapú molekulát termelnek, amely sejtvédelemre szolgál hőség idején, továbbá a helyi klímát is hűti, hozzájárulva a felhők keletkezéséhez.

A fenti molekula a dimethylsulphoniopropionate (DMSP).

“Az óceán jellegzetes szaga ebből a vegyületből származik, ami mutatja, milyen bőségesen megtalálható ez a molekula tengeri környezetben” – magyarázza Cherie Motti kémikus, a Nature folyóiratban megjelent írás társszerzője. “Valójában egyetlen bébi korall esetében is érezhetjük.”

“Ez az első alkalom, hogy a korallállatot DMSP-termelőként azonosítottuk. A tudósok korábban azt feltételezték, hogy a DMSP magas koncentrációját a szimbiotikus algák állítják elő” – mondta Jean-Baptiste Raina (James Cook University), első szerző.

A DMSP termelés akkor növekedett, amikor a korallokat magasabb vízhőmérsékletnek tették ki. A DMSP és bomlástermékei antioxidánsként hatnak – védik a korall szöveteit a környezeti stressztől, beleértve az erős napsugárzást is. A kén alapú molekula magként szolgál a vízcseppek kiválásához az atmoszférában, vagyis a felhők keletkezéséhez. Ha a korallok száma hanyatlik, nagy csökkenést okozna a DMSP termelésben, ami viszont akadályozná a felhők keletkezését.

“A felhők termelődése, különösen a trópusokon, fontos klímaszabályozó – mert a felhők árnyékolják a Földet és a Nap hőjét visszaverik az űrbe. Ha kevesebb a felhő, kevesebb hőt vernek vissza, ami végső soron melegebb tengerfelszínhez vezet” – érvelt Dr. Raina.

Ausztrália Nagy Korallzátonya jelentős kén-aeroszol kibocsátó. “A Nagy Korallzátony a legnagyobb biológiai struktúra bolygónkon,a maga 2600 kilométer hosszúságával jelentős kondenzációs mag forrás. Ha a korallborítás hanyatló trendjét és a korallok világszerte jósolt pusztulását vesszük figyelembe, amit az ember okoz, a kén-aeroszol csökkenése tovább destabilizálhatja a helyi klímaregulációt, és felgyorsíthatja ennek a globálisan fontos, nagy fajgazdagságú ökoszisztémának a degradációját.”

Forrás: http://www.scienceinpublic.com.au/marine/coralclimate

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.