Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha trenírozzuk az agyat, csak a memória javul, az intelligencia nem

Posted by Suggestor - 2013. november 2. szombat

 

A Georgia Institute of Technology kutatója azt állítja, hogy az agytréning nem okoz nagy és mélyreható változást az agyban, ahogy egyesek ígérik, csak a ‘RAM’-ot bőviti az agy számítógépében, nem az intelligenciát. Az az elmélet, hogy az agyat csak trenírozni kell, hogy javuljon az intelligencia, nagy népszerűségnek örvend – bizonyos új idegrendszeri plaszticitási eredmények fényében, mondja Tyler Harrison, pszichológus.

 

Úgy érvelnek a tréning hívei, hogy a tréninggel növekszik a munkamemória-kapacitás (ez volna a ‘RAM’ -bővítés), ami javítja a problémamegoldó képességet (intelligenciát), mert a  kettő szorosan összefügg.

 

Erre azonban nincs megfelelő bizonyíték.

 

Egy tipikus agytréning kísérletben, a kísérleti személynek egy meglehetősen hosszú számsort vagy betűsort kell emlékezetből visszaidéznie. Harrison szerint elképzelhető, hogy a kísérletben résztvevőknek sikerül elsajátítaniuk egy alkalmas stratégiát a számok vagy betűk megtanulására, ami nem javítja a munkamemóriát. Az ezt megelőző kutatásoknak módszertani hibáik voltak, nem tudtak különbséget tenni ezek között a lehetőségek között.

 

„Nem tesztelték, hogy javult-e valójában a munkamemória.”

 

A mostani kutatásukban, amelynek eredményét a Psychological Science közölte, Harrison munkatársaival éppen azt tesztelte, növekedett-e a munkamemória kapacitása.

 

A kísérletben résztvevők előbb memorizáltak egy sor betűt – a sor egyre hosszabb lett. Majd tesztelték a résztvevők szósorozat-memorizáló, majd különböző irányokba mutató „nyíl”-sorozat memorizáló képességét.

 

A kontroll csoporthoz viszonyítva, a tréningen résztvevő csoport hosszabb szó-lajstromot és nyíl-lajstromot volt képes megjegyezni.Minthogy a betűk memorizálására begyakorolt stratégia nem segít a szavak és a nyilak listájának megtanulásában, a kutatók úgy találták, hogy a kísérleti személyek munkamemóriáját valóban növelte a tréning, mondja Harrison.

 

A memóriatréning előtt és után a kísérleti személyeknek különféle típusú minta-felismerő tesztet adtak: például, egy sorozatban megmondani a következő számot – azért, hogy megnézzék, nőtt-e az intelligenciájuk. A kontroll csoportnak, akik nem végeztek munkamemória feladatokat, is adtak hasonló feladatokat.

 

Az eredmény?

 

Nem bizonyítható, hogy a tréning növeli a problémamegoldó képességet. Harrison szerint sokkal több kutatásra van szükség, hogy bizonyítani lehessen az agytréning hatékonyságát, de a jelen eredmények sokkal szerényebb hozamot jeleznek, mint a ‘nagy’ és ‘grandiózus’, ahogy egyes kutatók vélték. Hiba volt feltételezni, hogy csak azért, mert erős a korreláció a munkamemória kapacitás és a problémamegoldó képesség között, ha az egyiket javítjuk, javul a másik is.

 

„Csak azért, mert két dolog erősen összefügg, nem jelenti azt, hogy oksági viszonyban állnak egymással” – magyarázta Harrison. A magasabb emberek nagy valószínűséggel súlyosabbak, de ha felszedünk pár kilót, attól nem leszünk magasabbak… „Ugyanez a helyzet a munkamemóriával és az intelligenciával” – mondta Harrison.

 

Forrás: http://www.abc.net.au/science/articles/2013/10/28/3875381.htm

 

Egy hozzászólás to “Ha trenírozzuk az agyat, csak a memória javul, az intelligencia nem”

  1. uniohid said

    „Csak azért, mert két dolog erősen összefügg, nem jelenti azt, hogy oksági viszonyban állnak egymással” – magyarázta Harrison. A magasabb emberek nagy valószínűséggel súlyosabbak, de ha felszedünk pár kilót, attól nem leszünk magasabbak… „Ugyanez a helyzet a munkamemóriával és az intelligenciával” – mondta Harrison.

    : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.