Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy rejtőzködő elit informálisan kormányozza a világot

Posted by Suggestor - 2013. november 9. szombat

Az 1970-es években egy üzletemberekből, politikusokból és tudósokból álló, egymással informális kapcsolatot ápoló hálózat megváltoztatta a nemzetközi politika irányításának mikéntjét. A háromoldalú – teljes mértékben informális – bizottság tagjait az USA, Európa és Japán adta, a bizottság neve Trilateral Commission volt, nagy befolyással rendelkezett – rendelkezik – a nemzetközi politikára.

Mindezt a Koppenhágai Egyetem történésze, Dino Knudsen tárta föl, aki elsőként fért hozzá a bizottság archív anyagaihoz.

Knudsen azt a címet adta disszertációjának, hogy „Az informális elit kormányzásának és diplomáciájának hajnala”.

1973-ban az amerikai nagytőkés David Rockefeller alapította a Trilateral Commission-t, abbeli félelmében, hogy a világ három ipari központja: az USA, Európa és Japán nem egy irányba fognak tartani. A bizottság célja az volt – amit főleg az amerikai kormányzat értett meg -, hogy együtt kell működni Európával és az új gazdasági szuperhatalommal, Japánnal. A Trilateral Commission ma is aktív, három központja van: egy Washingtonban, egy Tokióban és egy Párizsban.

Az 1970-es évek elején, a vietnami háború közepette, az amerikaiak kezdték számon kérni a külpolitikai döntéshozás demokratizálását. A Trilaterális Bizottság megalakulásával az elit mentesült a számonkérés alól.

„A bizottság működése nyilvánvalóan egy demokratikus dilemma, mert ez egy másokat kizáró, exkluzív, elitista szervezet, amely titkos befolyást gyakorol a politikai körökre.”

„Fontos volt a bizottság számára, hogy az egyes államoktól független legyen, de ugyanakkor erős kapcsolatok fűzzék a hivatalos politikai hatalomhoz. Sok tagja vagy volt tagja politikai hivatalt töltött be vagy üzletember volt, magas pozícióban, sokan befolyásos véleményformálók voltak, akiket erős kapcsolatok fűztek a politikai körökhöz, például, Henry Kissinger, Jimmy Carter, George W. H. Bush, Mario Monti, Romano Prodi.”

„Át kell gondolnunk a nemzetközi politikai döntéshozatalt a Trilaterális Bizottság működésének láttán” – vonja le a következtetést Knudsen. „Ma a politika és a diplomácia egy nemzetek feletti elit hálózat ‘kollaboratív’ munkájának eredménye. Ez a hálózat informális és nagyon befolyásos.”

Forrás:

http://news.ku.dk/all_news/2013/2013.11/informal_elite_network_changed_international_politics_in_the_1970s/

Egy hozzászólás to “Egy rejtőzködő elit informálisan kormányozza a világot”

  1. Névtelen said

    Ez a Trilateral Commission azért nem egy annyira “rejtőzködő” és “titkos” szervezet:

    A webhelyük címe: http://www.trilateral.org/

    És a Wikipédiában is olvashatunk róluk: http://www.trilateral.org/http://en.wikipedia.org/wiki/Trilateral_Commission

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.