Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért lassult le a globális felmelegedés?

Posted by Suggestor - 2013. november 14. csütörtök

 

Egy nemzetközi kutatócsoport a University of York vezetésével megtalálta ‘az elveszett hőt’ a klímarendszerben, ezzel kételyt ébresztve a globális felmelegedés lelassulásával vagy leállásával szemben –  amit az elmúlt évtizedben tapasztaltunk.

A megfigyelési adatok, amelyeken a klíma-feljegyzések adatai alapulnak, csak a bolygó 84%-át fedik le, gyakorlatilag kizárva az Északi-sarki régiót és Afrika nagy részét.

Dr. Kevin Cowtan (University of York) és Robert Way (University of Ottawa) rekonstruálták az ‘elveszett’ hőt:  kombinálták a műholdak megfigyeléseit az időjárási állomások felszíni adataival és a megfigyelésbe be nem vont régiókról (hajókkal) szerzett adatokkal.

A kutatás, amely a Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society meteorológiai szakfolyóiratban jelent meg, azt mutatja, hogy az Arktisz felmelegedése a nyolcszorosa a bolygó többi részének.

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának előző kutatásai, amelyek a Föld öt hatodát fedték le, arra engedtek következtetni, hogy a globális felmelegedés 1997 óta lényegesen lelassult.

Ez az új kutatás azonban – a hiányzó adatok hozzáadásával – azt sugallja, hogy a melegedés az 1997 óta eltelt időszakban két és félszer nagyobb volt, mint ahogy azt a Meteorológiai Hivatal kutatása kimutatta.

Bizonyítékot szolgáltatnak az Északi-sark gyors melegedésre a magas szélességi fokokon elhelyezett időjárás állomások megfigyelései, a rádiószondák, műholdas megfigyelések és a történelmi adatok újraelemzései.

Dr. Cowtan azt mondja: „Úgy észleljük, mintha a globális felmelegedés leállt volna, de adataink mást sugallnak. Az igazság az, hogy 16 év túl rövid időszak ahhoz, hogy megbízható következtetést lehessen levonni. Csak gyenge bizonyítékkal szolgálhatunk  bárminemű változást illetően a globális felmelegedés üteméről.”

Ways hozzáfűzte: „Az Északi Jeges-tenger jegében és a gleccserekben az utóbbi évtizedben végbe ment változások alátámasztják kutatásunk eredményét.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-11/uoy-hd111313.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.