Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Európai Bizottságnak nem számít, hogy figyelemkiesést okoznak a mesterséges színezékek és fertőzött lehet a ragasztott rántottszelet

Posted by Suggestor - 2013. november 20. szerda

 

Egészségre nem ártalmas, ezért használható az az enzim, amelyet a húsnyesedék összeragasztásához használnak – mondta ki az Európai Bizottság. A fogyasztóvédők azonban annyit el tudtak érni, hogy ennek az enzimnek az alkalmazását fel kell tüntetni az éttermek étlapjain vagy a csomagolt húsokon. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője szerint a magyar éttermek általában nem használják ezt az anyagot.

 

 

Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője az InfoRádiónak elmondta: konkrétan a thrombin nevű enzimről van szó.Ha nyesedékhúsokat összekevernek ezzel az enzimmel és hagyják egy órát állni, akkor a húsdarabkák összeragadnak, amit szépen ki lehet klopfolni és óriási rántott szelet lesz belőle – ismertette a “technológiát” a szakértő.

 

Hozzátette: az enzim tulajdonképpen az egészségre nem ártalmas, de bizonyos etikai-erkölcsi kérdéseket felvet. Egyrészt azt, hogy ha a fogyasztó nem tudja, miként készült a termék, azt gondolja: igazi rántott húst fogyaszt. Másrészt vannak bizonyos vallási előírások, amelyek esetében nem lenne szabad például sertésbélből készült thrombint fogyasztani.

Aggályosnak nevezte a szakember azt is, hogy a húsok eleve nem sterilek, tartalmaznak mikroorganizmusokat. Ha még egy óra hosszát hagyják is az enzimmel állni, a baktériumok felszaporodnak. Minél több a baktérium a húsban, annál nehezebben lehet azokat elpusztítani, sokáig kell sütni-főzni, hogy egészséges, fogyasztható étel készüljön belőlük – figyelmeztetett Dömölki Lívia.

Jelezte: az uniós fogyasztóvédők megpróbálták kiharcolni, hogy a thrombint ne lehessen használni, ám ez nem sikerült. Annyit viszont sikerült elérniük, hogy ha egy étteremben a menüben szerepel ilyen hús, akkor oda kell írni: az húsragasztó enzimmel vagy thrombinnal készült. Ha ilyen terméket előkészített ételként árulnak a boltokban, ugyanezt a figyelmeztetést a csomagolásra kell ráírni.

Dömölki Lívia közölte: Magyarországon még nem tapasztalta, hogy használják ezt az enzimet, leginkább a németeknél lehetett ezzel találkozni.

A szakember arról is beszámolt, hogy az európai fogyasztóvédelmi szervezetek küzdöttek azért: kerüljön fel a tiltólistára a cukorkák, sütemények és krémek színezéséhez használt mesterséges színezék, de nem sikerült ezt véghez vinniük. Elmondta, Angliában készült egy felmérés 1200 gyermek részvételével. A diákok közül 600-an kaptak mesterséges színezéket és tartósítószert – nátrium-benzoátot – tartalmazó készítményeket, 600-an pedig nem.

A felmérés alapján kiderült, hogy e szerek figyelemkiesést és hiperaktivitást okoznak – mutatott rá Dömölki Lívia. Hozzátette: a tanulmányt megkapta az Európai Bizottság. Ám a testület véleménye azt volt: olyan sok színezéket nem fogyasztanak az emberek, hogy be kelljen tiltani használatukat. Azonban rá kell írni az ilyen szereket tartalmazó termékre, hogy fogyasztása gyermekeknél figyelemkiesést okozhat.

 

Forrás: http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-597816

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.