Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Szénmentesítsük együtt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot!

Posted by Suggestor - 2013. november 20. szerda

 

Sajtóközlemény – kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózat

 

2013. november 18.

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózat tiltakozó akcióján [1] kiadott közlemény szerint az EBRD jelenléte a Szén Világszervezet által szervezett széncsúcson – amely a kritikusok szerint aláássa az ENSZ klímatárgyalások folyamata tartalmát és szellemiségét [2] – aggasztó jele annak, hogy a bank továbbra is súlyos közpénzeket akar szén-intenzív projektekbe ölni.

 

Az EBRD most vizsgálja felül energiastratégiáját, amely e szektorbeli befektetéseit határozza meg. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózat felhívja a figyelmet: a bank részvétele a széncsúcson azt jelzi, hogy az új stratégia – a bank állításával ellentétben – nem kezeli komolyan az éghajlatváltozás fenyegetéseit.

 

 Az EBRD a nyáron közzétett energiastratégia-vázlata alapján továbbra is befektetne fosszilisenergiába, köztük szenes projektekbe. 2006 és 2011 között (a jelenleg érvényes stratégia hatására) az EBRD 6,7 milliárd eurós portfóliójának 48%-a ment fosszilisenergia-befektetésekre. A szenes projektek támogatása még emelkedett is ebben az időszakban, 60 millió euróról 262 millió euróra. [3].

 

“Teljesen hiteltelen minden klímabarát erőfeszítése az EBRD-nek, ha közben részt vesz ún. “tiszta szén” eseményeken. El kell végre döntenie az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak, hogy a jövőnket építeni akarja vagy tönkretenni.” – értékelte Fodor Márk, a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózat ügyvezető igazgatója.

 

“Ha az EBRD nem javít jelentősen az energiastratégiáján, részvényesei akár meg is szavazhatnák, hogy a bank változtassa a nevét “Európai Újjászenesítési és Fejvesztési Bank”-ra. A szenes projektek ugyanis nem jelentenek újjáépítést, nem fejlesztik az adott országokat, csak bebetonozzák a fosszilis függőségi helyzetet, amely a világot közelebb sodorja egy éghajlati katasztrófához.” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-energia programvezetője.

 

A nyár folyamán több mint száz szervezet véleményezte az energiastratégia-vázlatot és kérte az EBRD-t, hogy társszervezetéhez, az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) hasonlóan vezessen be a szénerőművek és szénbányászati projektek hiteleit korlátozó feltételeket. [4].

 

 Az új EBRD energiastratégiát a bank igazgatótanácsa várhatóan december 10-én fogadja el.

 

Jegyzetek

 

[1] Az akciókról a fotók innen letölthetők lesznek a nap folyamán: http://www.flickr.com/photos/bankwatch

 

[2] A széncsúcs hívószava a “tiszta szén technológiák, lehetőségek és innovációk”, Bankfigyelő jegyzet a “tiszta szénről” itt: http: bankwatch.org/documents/no-such-thing-as-clean-coal.pdf

 

[3] Bankfigyelő összefoglaló az EBRD energia támogatási stratégiájáról: http://bankwatch.org/sites/default/files/briefing-EBRD-energypolicydraft-23Jul2013.pdf

 

[4] A javaslatok között szerepel egy alternatív szén-dioxid ár és egy max. 350 gCO2/kWh határértékű kibocsátási előírás (EPS, Emission Performance Standard). A Bankfigyelő részletes véleménye az EBRD energiastratégiájáról: http://bankwatch.org/sites/default/files/comments-EBRD-energy-strategy-24-Sep2013.pdf

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége friss anyagai az EBRD-ről energia témában: http://www.mtvsz.hu/ujsagiro_muhely_energia_es_palagaz

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: