Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A táplálék jelentős arzénforrás

Posted by Suggestor - 2013. november 21. csütörtök

 

Különösen a sör és a fehér bor járul hozzá nagy mértékben a köröm arzéntartalmához. A körömnyesedék ugyanis megfelelő biomarkere – jelzője – a hosszú távú arzén-expozíciónak, ami egy sor betegségnek: ráknak, érbetegségeknek – és az alacsony születési súlynak okozója lehet.

A kutatók 852 személyt kérdeztek meg előző évi táplálékfogyasztásukról. Felsoroltak 120 különböző táplálékot, illetve élelmiszert: tejtermékeket, gyümölcsöket, zöldségfélét, tojást, húst, kenyeret, italokat és süteményeket.

Úgy találták, hogy a körömnyesedékben levő arzén a legerősebben az alkoholfogyasztással függ össze, férfiaknál a sörfogyasztással, nőknél a fehér bor fogyasztásával – és bármily meglepő, a kelbimbó fogyasztással. Azok, akik több alkoholt ittak és több kelbimbót ettek, több arzént tároltak a körmükben, ami nem csoda, hiszen az alkoholos italoknak egyrészt magasabb az arzéntartalmuk, másrészt ismert az a tulajdonságuk, hogy akadályozzák az arzén lebontását végző mechanizmust.

A kelbimbónak – és a rokon zöldségféléknek azért magas az arzénkoncentrációja, mert az arzén kötődik a kénvegyületekhez, amelyeket a kelbimbó és a rokonzöldségek tartalmaznak (ettől van a káposztaféléknek főzés közben jellegzetes szaguk).

Ugyancsak fokozottabb az arzénkoncentráció azoknál az embereknél, akik tonhalat, makrélát, lazacot, szardíniát, kardhalat esznek, mert a halakban van egy olyan arzénvegyület, amelyről azt gondolták, az emberre biztonságos, mert nem szívódik fel. Ezek a halak azonban tartalmaznak felszívódó arzénvegyületeket is.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-11/dc-dss112013.php

Egy hozzászólás to “A táplálék jelentős arzénforrás”

  1. Névtelen said

    Nagyon tartok tőle, hogy ez megint egy statisztika csapda eredménye, valamilyen másfajta összefüggést sejtek a háttérben, bár fogalmam sincs, hogy mi lehet az. Gondolkodni fogok rajta és ha rájövök, visszatérek ide 🙂 De addig is: senki se vegye túl komolyan a statisztikákra épülő tudományos megállapításokat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.