Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az elhízás megváltoztatja az ízlelő receptor-sejteket

Posted by Suggestor - 2013. november 22. péntek

 

„Első lépésben elhízáskor az ízlelő receptor-sejtek maguk változnak meg. A kövér egérnek kevesebb ízlelősejtje van, ami válaszolhat az édes ízre, sőt, nem is válaszolnak megfelelő módon” – mondja Kathryn Medler, biológia professzor (University of Buffalo).

A kutatás egy újabb réteget tár fel abból a misztikumból, hogyan változik meg az elhízástól az ételhez való viszony.

„Előző kutatások rámutattak, hogy az elhízás változásokat hoz létre az agyban csakúgy, mint a perifériás ízlelő rendszert ellenőrző idegekben, de ezidáig senki sem vizsgálta a nyelven levő sejteket, amelyek érintkeznek az étellel” – magyarázza Medler professzor.

„Láthatjuk, hogy az ízlelésnek már ezen az első szintjén is érintve vannak az ízlelő receptor sejtek. A kövér egérnek kevesebb ízlelő sejtje van, ami válaszolhat az édes ízre, és azok is gyengén működnek.”

Pedig az íznek fontos szerep jut az étvágy szabályozásában, abban, hogy mit eszünk és mennyit.

Mennyire járul hozzá az édes íz észlelésének fogyatékossága a súlynövekedéshez, azt nem tudni, de a korábbi kutatások kimutatták, hogy az elhízott emberek nagyon kívánják az édes ételeket. Medler szerint az édes íz észlelésével való gond okozhatja, hogy az elhízott egér többet eszik, mint soványabb társai, hogy elérje ugyanazt az élvezetet.

„Talán ha megértjük, hogyan érintettek az ízlelősejtek és vissza tudjuk fordítani őket normálisra, kidolgozhatunk egy új kezelési módot. Ezek a sejtek a nyelvünkön vannak, megközelíthetőek, sokkal megközelíthetőbbek, mint például az agyunkban lévő sejtek.”

A kutatók normális súlyú egereket hasonlítottak össze azok elhízott utódaival, amelyeket nagy zsírtartalmú étrenden tartottak, attól híztak el. Azt, hogy hogyan reagálnak az ízekre, a kalcium jelző folyamattal vizsgálták. Amikor a sejtek felismernek egy bizonyos ízt, átmenetileg megnő a kalciumszint a sejt belsejében. Ez a változást mérték a kutatók.

Azt tapasztalták, hogy az elhízott egerek ízlelősejtjei nemcsak az édes ízre reagáltak gyengén, hanem – meglepetésre – a kesernyésre is. Ellenben az umami ízre – a hús, a húsos ételek ízére – az elhízottak normális súlyú társaikhoz hasonló reakciót mutattak.

Forrás: http://www.buffalo.edu/news/releases/2013/11/030.html

Egy hozzászólás to “Az elhízás megváltoztatja az ízlelő receptor-sejteket”

  1. Névtelen said

    Nem derül ki a cikkből (talán a kutatási eredményekből és a kutatásból sem), hogy ez a változás az ízérzékelésben elmúlik-e, visszaalakulnak-e az érzékelősejtek vagy valahogy mesterségesen kellene-e őket megsegíteni.
    De maga a kutatás nagyon izgalmas és azt hiszem, hogy fontos. És persze várjuk a folytatást. Gondolom, fognak támogatást kapni erre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.