Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért nem jó, ha túl sok levegőt veszünk?

Posted by Suggestor - 2013. november 25. hétfő

 

A krónikus hiperventilláció – a túl sok levegő beszívása – a leggyakrabban akkor fordul elő, ha szájon át lélegzünk, ha nagy levegőket veszünk beszéd közben, ha stressz alatt vagyunk.

 

Amennyiben sikerül visszatérnünk az orron át légzéshez, mondja Dr. Mercola, jobb lesz a szerveink oxigénellátása, javul az alvásunk, a hangulatunk, nem érezzük magunkat többé olyan fáradtnak.

 

A nitrogénmonoxid, amelyről tudott, hogy kedvező hatást fejt ki az erekre, az orrunkon keresztül lélegezve, az orrunkból beáramlik a tüdőnkbe. A nitrogénmonoxid jelentős hörgőtágító, érfaltágító és baktériumölő.

 

Amikor áttér az ember a szájon át légzésről az orron át légzésre, eleinte gyakran kell orrot fújnia – magyarázza Dr. Mercola. De nagyon hamar kitágulnak az orrjáratok, könnyebb lesz orron át szedni a levegőt – még intenzív testgyakorlás esetében is.

 

A közvélekedéssel ellentétben, a széndioxid, amit kilégzünk, nem hulladékgáz. Bár kilélegezzük a fölösleget belőle, valamennyinek kell belőle maradnia a tüdőnkben.

 

„Ha túl intenzíven lélegzünk, széndioxidot veszítünk, és a légutak körüli simaizmok összehúzódnak – ami az asztmásokra jellemző. De a széndioxid a vérerek körüli simaizmokat is segít ellazítani. Ezért ha túl sok levegőt veszünk, nemcsak a légutak húzódnak össze, hanem az erek is.”

Ha pedig már összehúzódtak a légutak, az a természetes reakció, hogy intenzívebben lélegzünk, amivel még több széndioxidot veszítünk.  (Tehát az asztma tünetei fölerősödnek.)

 

„Továbbá, ha túl sok levegőt veszünk, a vörös vértestjeinkhez erősebben kötődnek az oxigénmolekulák, nem tudják olyan  könnyedén leadni az oxigént. Ezt hívják Bohr effektusnak – amit 1904-ben fedezett föl Christian Bohr. Ahhoz, hogy az oxigéncsere végbe menjen, szükség van széndioxid jelenlétére is. A túl gyakori levegővétel széndioxid veszteséget okoz, amitől nem csak az erek húzódnak össze, a vörös vértestek is jobban ‘ragaszkodnak’ az oxigénjükhöz.”

 

Forrás:

 

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/24/buteyko-breathing-method.aspx?e_cid=20131124Z1_SNL_Art_1&utm

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s