Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Materializmussal csak rosszabbá tesszük a helyzetünket

Posted by Suggestor - 2013. november 26. kedd

A materializmus nem tesz jót a személyes jól-létünknek, ez bizonyított dolog, ráadásul a közvetett hatásával felerősíti a közvetlen, negatív hatást. Bármilyen traumatikus eseményt: a terrorizmustól a gépkocsibalesetig, a súlyos betegségekig képes még rosszabbá tenni.

“Aki materialista szemléletű, és a sorsa hirtelen rosszra fordul, jóval nehezebb neki kimászni a kátyúból, mint annak, aki kevésbé materialista” – állítja  Rindfleisch professzor (University of Illinois). “Még olyan események is, amelyeknek semmi közük a materializmushoz, nagyobb hatást gyakorolnak a materialista értékekkel bíró emberre. Ez különösen a mi fogyasztói társadalmunkban észrevehető.”

Egy izraeli egyetemmel közösen végzett kutatásban két felmérést végeztek: egy amerikai reprezentatív vizsgálatot, és egy izraeli felmérést.

Egy terrorista merénylettel szembesülve, az erősen materialista egyének Izraelben gyakrabban szenvedtek poszt-traumás stressz rendellenességtől, kényszeres fogyasztástól és impulzív (hirtelen, ötletszerű) vásárlástól, mint  kevésbé materialista társaik.

“A materialista emberek materialista mechanizmusokkal akarnak megbirkózni a tragikus eseményekkel. Amikor terrortámadás van Izraelben, a materialisták jobban szenvednek a distressztől, sokkal valószínűbb, hogy kompenzálni akarják kényszeres vagy impulzív vásárlással.”

Az USA-ban végzett vizsgálat azt mutatja, hogy a materialista egyének alacsonyabb önbecsüléssel rendelkeznek, ami csökkenti az ember képességét a traumatikus eseménnyel való megbirkózásra, állítják a kutatók.

“Egy terrortámadást úgy él meg az ember, mint az életét fenyegető, halálos veszélyt. Amikor az USA-ban végeztünk vizsgálatot, arra kértük az embereket, mondják el, mennyire szoronganak a halál miatt. Azok, akik jobban féltek a haláltól, nagyon hasonlóan viselkedtek, mint a terrortámadástól félő izraeliek.”

Gyűlnek a bizonyítékok, hogy az erősen materialista értékekkel bíró emberek a kényszeres, hirtelen ötlettől vezérelt fogyasztásban keresnek vigasztalást, mondja Rindfleisch professzor.

“A materializmus tulajdonképpen egy érték-alapú válasz a bizonytalanságra, amit megélünk. Kutatásunk azt sugallja, hogy itt a lét bizonytalanságáról is szó van. Mindnyájan tudatában vagyunk halandóságunknak, és ha arra fókuszálunk, az megrendítő.”

Nem csak terrorizmussal kapcsolatos események okozhatnak traumát.

“Az élet tele van stresszt jelentő eseményekkel, súlyos betegség, gépkocsi baleset, természeti katasztrófa. Megbirkózni is szélesebb körben kell, mint egy terrorista támadás. Stressz idején az emberek a shoppingolásban keresnek vigaszt. Gyorsan vásárolunk valamit, azzal csökkentjük a szorongást. De a hatás nem tart soká.”

Forrás: http://news.illinois.edu/news/13/1125materialism_AricRindfleisch.html

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Materializmussal csak rosszabbá tesszük a helyzetünket”

  1. Névtelen said

    Az ember könnyen úgy van az ilyen cikkekkel és kutatásokkal, hogy “persze, ez magától értetődő, tudom” és át is ugorja, pedig nagyon érdemes elgondolkodni rajta. Ráadásul pont azok fognak megint átugrani rajta, akiknek a leginkább szükségük van rá. Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el, magával tesz jót!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: