Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az EU polgárai fizetik a számlát, a halászflották vágják zsebre a nyereséget

Posted by Suggestor - 2013. november 30. szombat

 

Az EU adófizetőinek bőkezű támogatása teszi lehetővé, hogy az európai halászflották nyereségesek legyenek – állapították meg a University of British Columbia kutatói.

 

Az európai halászhajók a fejlődő országok vizein, Afrikában és Déli Csendes-óceánon működnek. Az Európai Unió fizeti a felségvizek használati díjának 75 százalékát, ami 300 000 euró kifizetését jelenti – például – Egyenlítői Guinea és 175 millió eurót Marokkó kormánya javára.

 

Eközben maga a halászati ipar csak a kifogott zsákmány eladásából befolyt összeg másfél százalékával járul hozzá a hozzáférési díjhoz.

 

„Az EU halásztársaságai sokkal többet nyernek az egyezményekből, mint a fejlődő országok, ahova halat fogni járnak” – mondja Frédéric Le Manach (University of British Columbia).

 

A vízjogi díjon felül az EU gyakran támogatja az üzemanyag-költséget vagy a berendezések beszerzését is, teszi hozzá Le Manach, aki előző kutatásaiban a támogatást hozza kapcsolatba a túlhalászattal.

 

„Minthogy a halászati társaságok nem fizetik meg a halászat teljes költségét, profitra tesznek szert, amit visszaforgatnak, még nagyobb, még hatékonyabb hajókat vásárolnak, amivel még jobban kizsákmányolják a fejlődő ország halállományát.”

 

„Az Európai Uniónak megvan a megfelelő potenciálja arra, hogy élen járjon a fenntartható halászatban” – kommentálja a másik szerző, Daniel Pauly. „Ahogy jelenleg állnak a dolgok, ez a  víz-hozzáférés támogatás nagyon előnytelen a fejlődő országoknak, sőt, az EU saját fejlesztési céljainak is ellentmond, mert arra kényszeríti a polgárait, hogy lényegileg kétszer fizessék meg a halat, amit a fejlődő országok tányérjáról elvesznek.”

 

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-11/uobc-eff112613.php

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: