Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az alacsony D-vitamin szint károsítja az agyat

Posted by Suggestor - 2013. december 3. kedd

 

A D-vitamin nemcsak a csontok egészségéről gondoskodik, hanem a szervezetünk más szerveiben és szöveteiben is fontos szerepet játszik.

A University of Kentucky kutatói kimutatták, hogy ha közepes korú patkányokat több hónapon át alacsony D-vitamin tartalmú étrenden tartottak, a szabad gyökök kárt tettek az agyukban: több, különböző agyi fehérje károsodott. Ezeknek a patkányoknak egyúttal jelentősen csökkent a kognitív teljesítménye is, rosszabb eredményt értek el a tanulási és memória teszteken.

„Tekintve, hogy a D-vitaminhiány különösen elterjedt az idősebb emberek körében, megvizsgáltuk, hogy középkortól idős korig hogyan befolyásolja az alacsony D-vitamin szint az agy állapotát” – mondta Allan Butterfield professzor. „Megfelelő D-vitamin koncentrációra van szükség a vérben ahhoz, hogy elejét vegyük a szabad gyökök pusztító hatásának az agyban, és a további kognitív következményeknek.”

A D-vitamin alacsony szintjét korábban összefüggésbe hozták az Alzheimer-kórral, továbbá különféle rákos daganatok és a szívbetegség kialakulásával.

A D-vitaminhiány nagyon gyakori, főként az idős népesség körében, a fejlett világban és a fejlődőben egyaránt. A táplálék gyakorta – eltérő okok miatt a fejlett országokban, mint a fejlődőkben, ahol nincs elég élelem – nem tartalmaz elegendő D-vitamint.

Butterfield azt javasolja, keressék fel orvosukat az emberek, hogy állapítsa meg D-vitamin szintjüket, és ha az alacsonynak mutatkozik, egyenek D-vitaminban gazdag táplálékot, szedjenek D-vitamin táplálékkiegészítőt. Emellett napi legkevesebb 10-15 perces napozást ajánl, hogy normalizálódjon a szervezet D-vitamin szintje és megvédje az agyat a károsodástól.

Forrás:

http://uknow.uky.edu/content/new-uk-study-suggests-low-vitamin-d-causes-damage-brain

Hírdetés

2 hozzászólás a “Az alacsony D-vitamin szint károsítja az agyat”

  1. UNIOHID said

    “… napi legkevesebb 10-15 perces napozást ajánl, hogy normalizálódjon a szervezet D-vitamin szintje és megvédje az agyat a károsodástól.” – Az időjárásnak is szólni kell.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: