Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A meditáció a géneken keresztül csökkenti a fájdalmat és a gyulladást

Posted by Suggestor - 2013. december 8. vasárnap

 

A University of Wisconsin-Madison kutatói francia és spanyol kollégáikkal közösen azt vizsgálták, van-e látható, kimutatható, objektív eredménye a mindfulness meditációnak.

(A mindfulness meditáció során az ember mindent megfigyel, kritika nélkül.)

 

„Tudomásunk szerint ez az első eredmény, amely kimutatja, hogy gyors változást hoz létre a génexpresszióban (génkifejeződésben)  a mindfulness meditáció gyakorlata” – mondja a szerző, Richard J. Davidson.

 

Ami még ennél is érdekesebb, olyan gének voltak érintve a meditációban, amelyek a gyulladásgátló és a fájdalomcsillapító gyógyszerek célpontjai” – fűzte hozzá Perla Kaliman (Institute of Biomedical Research of Barcelona).

 

A kutatás során kiderült, hogy egy csoport gyakorlott meditáló, miután 8 órán keresztül meditált, egy sor genetikai és molekuláris változást produkált. Ebbe – egyebek között – beletartozott a génszabályozás mechanizmusa és a gyulladáskeltő gének szintjének csökkenése. A meditálók hamarabb képesek egy stresszkeltő esemény (rögtönzött beszéd és fejben számolást kívánó feladat publikum és videokamera előtt) után fizikailag regenerálódni, mint soha nem-meditáló társaik.

 

A kutatók állítják, hogy nem volt különbség a két csoport génjei között a kutatás indításakor. A megfigyelt hatásokat kizárólag a mindfulness meditáció gyakorlása után vették észre a meditálóknál. Sőt, több más gén sem mutatott különbséget a meditáló és a nem-meditáló, csak csendes tevékenységgel foglalkozó csoport között, amiből arra lehetett következtetni, hogy a mindfulness meditáció bizonyos szabályozó jelutakat érint, és epigenetikai változásokhoz vezet a génkészletben.

 

Korábbi kutatások ugyanis arra mutattak rá, hogy az állatok – és az emberek – fizikális (stressz, táplálkozás, testedzés) stimulusokra már néhány órán belül epigenetikai válaszokat adnak.

 

„A génjeink elég dinamikusak, ami a kifejeződésüket illeti, ezekből az eredményekből mi arra következtetünk, hogy az elménk nyugodtsága befolyásolja a génkifejeződést”- magyarázza Davidson..

 

„A hiszton deacetiláz szabályozása (ami a krónikus fájdalom csillapításában játszik szerepet), illetve a gyulladáskeltő jelútnak a szabályozása olyan mechanizmusok, amelyek a mindfulness alapú kezelést fontossá teszik. A krónikus gyulladásos betegségek kezeléséhez kutatásunk lerakta az alapokat a meditációs stratégiával” – mondta Kaliman.

A tanulmányt a Psychoneuroimmunology című tudományos folyóirat publikálta.

 

Forrás: http://www.news.wisc.edu/22370

 

 

Egy hozzászólás to “A meditáció a géneken keresztül csökkenti a fájdalmat és a gyulladást”

  1. Egyszerű ember said

    Ez fantasztikus. Ha jól értem, genetikai változás léphet fel az emberben a gondolkodás hatására. Ez nagyon nagy mértékben megváltoztatja a “maradandó károsodás”, “nem gyógyítható betegség” fogalmakat. És így talán az sem olyan nagy baj, ha nincs születéskori DNS-ünk, köldökzsinórvérünk valahol lefagyasztva.
    Ez a kutatás nekem főleg arról szól, hogy adjuk vissza az embereknek a reményt arra, hogy lehet jobb az életük.
    És ez nekem nagyon tetszik. Csak így tovább, még sok ilyen jó kutatást és jó cikket kérünk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.