Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kettős jelentése van a genetikai kódnak

Posted by Suggestor - 2013. december 13. péntek

 

Azóta, hogy az 1960-as években megfejtették a genetikai kódot, nem volt hasonló nagyszabású felfedezés a DNS történetében.

A University of Washington genetikusai ugyanis fölfedeztek egy második kódot a DNS-en belül, amely instrukciókat tartalmaz a DNS olvasására vonatkozóan és értelmezi a mutációkat, amelyek befolyásolják az egészséget-betegséget.

A kutatást John Stamatoyannopoulos professzor vezette, és a Science folyóiratban publikálták.

Egy hosszú, több éves nemzetközi kutatás, az ENCODE – (az Encyclopedia of DNA Elements Project kezdőbetűiből összerakva) részeként született az eredmény. (Az ENCODE azt hivatott kideríteni, hogy a biológiai funkciók tárolása hol és hogyan történik az emberi génkészletben.)

A tudósok már több, mint negyven éve azt feltételezték, hogy a DNS kizárólag a fehérjéket kódolja.

Érthető, hogy a Washington Egyetem kutatói elképedtek, amikor rájöttek, hogy a génkészlet a genetikai kóddal két különálló nyelven íródott. Az egyik nyelven a fehérjék keletkezését irányítja, a másikon a sejteknek ad instrukciókat, a gének szabályozásáról.

Az egyik nyelven írott ‘szöveg’ a másik tetejére került – ezért maradhatott ilyen sokáig titokban a második nyelv.

„Negyven éven keresztül azt feltételeztük, hogy a genetikai kódot érintő DNS-változások egyedül a fehérjéket érintik. Most már tudjuk, hogy ez az olvasatnak csupán a fele. A DNS hihetetlenül hatalmas információ-tároló eszköz, amit a természet – ilyen váratlan módon – teljes egészében kihasznált” – magyarázza Stamatoyannopoulos.

A genetikai kód 64 betűs ábécét használ, a betűk a codon-ok.

A kutatók azt fedezték föl, hogy több codon-nak két jelentése van: az egyik a fehérjére vonatkozik, a másik a gén szabályozására. Az ilyen codon-t duon-nak nevezték el.

A két jelentés – úgy tűnik – együtt fejlődött ki az evolúció során. A gént szabályozó instrukció valószínűleg a fehérjék előnyös tulajdonságait segít stabilizálni, azzal a móddal együtt, ahogy létrejönnek.

A duon-ok felfedezésével utat nyitottak a kutatók a betegek génkészletének értelmezéséhez, a diagnózist és a kezelést is beleértve.

„Az a tény, hogy a genetikai kód szimultán két fajta információt tud leírni, azt jelenti, hogy a DNS-ben létrejött változás, ami módosítja a fehérje szekvenciát, betegséget okozhat – a génszabályozó program megszakításával vagy egyidejűleg mindkét mechanizmussal.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-12/uow-sdd121113.php

2 hozzászólás to “Kettős jelentése van a genetikai kódnak”

  1. Névtelen said

    “A University of Washington genetikusai ugyanis fölfedeztek egy második kódot a DNS-en belül, amely instrukciókat tartalmaz a DNS olvasására vonatkozóan és értelmezi a mutációkat, amelyek befolyásolják az egészséget-betegséget.”

    Fantasztikus! Ez mindenképpen az évtized egyik legjelentősebb tudományos eredménye lesz! Így már sokkal érhetőbbek lesznek a DNS-sel eddig nem igazán magyarázható kérdések! Ezt a hírt nem lehet elég nagyra értékelni!

  2. uniohid said

    Lám, duális világunk itt is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.