Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nincs két ember, aki pontosan ugyanazt a szagot érezné

Posted by Suggestor - 2013. december 14. szombat

 

Egyetlen aminosav, egyetlen génen, az határozza meg, kellemesnek találunk-e egy szagot vagy sem.  Ha egy másik aminosav van ugyanazon a génen – egy másik embernél, az az ember ugyanazt a szagot kellemetlennek találhatja – derítették ki a Duke Egyetem kutatói.

 

400 gén kódolja a receptorokat az orrunkban, azoknak a géneknek pedig több, mint 900 000 variációja létezik. A receptorok szenzorokhoz (‘érzékelőkhöz’) kapcsolódnak, amelyek meghatározzák, hogyan érezzük a szagokat. Egy bizonyos szag egy sereg receptort aktivál, amiből specifikus szignál jön létre az agy számára.

 

A receptorok nem ugyanazt közvetítik mindnyájunknak, mondja Hiroaki Matsunami, a molekuláris genetika és mikrobiológia professzora a Duke Egyetemen. Ha összehasonlítjuk két ember receptorait, kiderül, hogy 30 százalékban eleve különböznek.

 

„Gyakran előfordul, hogy én szeretem valaminek a szagát, és más emberek nem. Megállapítottuk, hogy az egyes embereknek nagyon különbözőek lehetnek a receptorai, ami azt jelenti, hogy amikor mi érzünk egy szagot, a génkészletünktől függ, mely receptorok lesznek aktiválva. Ami egyénenként teljesen különbözhet.”

 

Nincs két ember, aki ugyanúgy érezné a szagokat.

 

A kutatók korábban már azonosították azokat a géneket, amelyek a szagreceptorokat kódolják, de azt nem tudták, hogy mi kapcsolja be a receptorokat.

 

Ezért 20 embertől vettek fejenként 500 receptort, amelyek egy vagy két aminosavnak a variációit alkották, klónozták azokat és szisztematikusan kitették szagmolekulák hatásának.

 

Minden egyes receptort kitettek összesen 73 illat igen kis koncentrációjának (1, 10 vagy 100 mikromol/liter koncentrációnak). A kutatók 27 olyan receptort találtak, amely legalább egy illatra válaszolt. (Az illatok között volt a vanillin és a guaiacol.)

 

A professzor azt mondja, kutatásuk nagy hatással lesz az illatok és aromák világára.

 

A gyártók mind abban érdekeltek, hogy megtudják, van-e racionális lehetőség egy új, kelendő kémiai anyag létrehozására, legyen az új parfüm vagy új aroma-alkotórész. Most majd megtudják, hogy ennek nincsen tudományos bázisa. Tudni kellene ehhez azt, hogy mely receptorok aktiválódnak az egyes kémiai anyagokra, és az aktiválódás milyen érzést és szagminőséget kelt bennünk.”

 

Az írás a Nature Neuroscience szakfolyóiratban jelent meg.

 

Forrás: http://today.duke.edu/2013/12/hiroodor

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: