Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Még az egypetéjű ikrek sem azonosak teljesen

Posted by Suggestor - 2013. december 15. vasárnap

 

Eddig az a dogma uralkodott, hogy az egypetéjű ikrek genetikailag teljesen azonosak. Nem lehetett a DNS-tesztet használni sem bűntény esetén, sem az apasági vizsgálatoknál olyan esetekben, amikor ikreket érintett a dolog, mivel nem volt lehetőség arra, hogy genetikailag különbséget tegyenek közöttük.

Az Ebersbergben (Németország) levő genetikai laboratórium, amely az Eurofins vezető laboratóriuma, sikerrel kísérelte meg a ‘lehetetlent’: az Eurofins ultrafinom, legújabb generációs szekvenáló módszerét összekötötték a bioinformatikai technikával (számítógépes információ-kezelési rendszerrel), így jutottak eredményre.

Egy ikerpárnak a spermáját és egyikük gyermekének a vérmintáját elemezték. A bioinformatikai elemzés 5 mutációt talált (Single Nucleotide Polymorphisms – SNPs) az egyik ikerben és a gyermekben, de nem találta a másik ikerben, aki tehát nem lehetett az apa. Az SNPs-t szekvenálással meg is erősítették.

Kísérleti bizonyítékát adták ezzel annak a feltételezésnek, hogy előfordulnak ritka mutációk az első sejtosztódás előtt és után is, az ikrek eredeténél, és ezek a mutációk átkerülnek a testi szövetekbe és a vérvonalba.

Az Eurofins módszerével megoldották a bűnügyi és apasági bizonyítást egypetéjű ikreknél.

Bruno Poddevin, a Genom Szolgáltatási osztály elnöke, az Eurofins laboratórium vezetője, így kommentálja a teljesítményt:

„Az Eurofins tudósai elsőként bizonyították be, hogy az egypetéjű ikrek genetikailag nem teljesen azonosak. Az Eurofins most már képes tesztelni bűnügyi és apasági vonalon az egypetéjű ikreket, hatóság és bíróság előtt. Az Eurofins-nek megvan a módszere, eszköze, tapasztalata egy ilyen projekt óriási adathalmazának kezeléséhez és elemzéséhez. Ebben a projektben 241 humán génállományt elemeztünk, a három érintett személy génállományának 94-szeres lefedésével.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-12/emo-esd120913.php

Egy hozzászólás to “Még az egypetéjű ikrek sem azonosak teljesen”

  1. UNIOHID said

    Lehet, hogy erről van szó? : )
    https://fuggetlen.wordpress.com/2013/12/13/kettos-jelentese-van-a-genetikai-kodnak/#comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.