Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mi jobb, ha igazunk van vagy ha elégedettek vagyunk?

Posted by Suggestor - 2013. december 18. szerda

 

Az orvosok gyakran tapasztalják, hogy a párok sokszor azért élnek stresszben, mert azt akarják, hogy nekik legyen igazuk. Az Auckland-i Egyetem (Új Zéland) kutatói arra keresték a választ, hogy mi teszi boldogabbá az embert: ha igaza van vagy ha elégedett?

A kutatásba olyan házaspárokat vontak be, akik a saját házukban éltek. A kutatók úgy ítélték meg, hogy a nők kívánják jobban, hogy igazuk legyen, és a férfiak inkább elégedettek (boldogok) szeretnének lenni. Ezért aztán megkérték a férjet, hogy értsen egyet a feleségének a véleményével és a kívánságait teljesítse zokszó nélkül. Akkor is bólogasson, ha úgy gondolja, hogy a felesége téved.

A férj tehát informálva volt a kísérletről, míg a feleség nem.

Mindkét fél elégedettségét – életminőségét – mérték a kutatók 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol a 10 jelentette a legnagyobb elégedettséget.

Az eredmény: a kutatást le kellett állítani 12 nap után, mert a férjek panaszkodtak, hogy a feleségek elviselhetetlenül kritikussá váltak, mindent kritizálnak, amit csinálnak. A férjek életminősége a kutatás kezdetén 7 pont volt a 10-ből, ez 3-ra esett le tizenkét nap alatt. De a nők sem nyertek sokat, csak egy fél pontot: 8-ról 8 és félre növekedett az elégedettségük.

„Úgy látszik, az elégedettséghez hozzájárul az, hogy elismerjék, igaza van az embernek. Viszont egyetérteni akkor is, amikor az ember alapvetően nem ért egyet, az meg ok az elégedetlenségre. Azt is mutatja ez a kísérlet, hogy a gyeplő nélküli hatalomérzet károsan hat a szenvedő fél életminőségére” – mondják a szerzők.

Végül arra a következtetésre jutnak: „A világon többnyire párosan élnek az emberek, úgy hisszük, káros, ha az egyik partnernek mindig igazat kell adnia a másiknak. De további kutatásra volna szükség, hogy megtudjuk, mi a helyzet akkor, ha a férfi az, akinek mindig igaza van.”

Az írás a British Medical Journal karácsonyi kiadásában jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-12/bmj-edw121313.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.