Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Lehet-e csökkenteni a levegő szennyezettségét Európában?

Posted by Suggestor - 2013. december 23. hétfő

 

Az EU politikusai egy törvénytervezetet nyújtottak be a múlt héten, amely az európai levegőszennyezés kezelésére irányul, ugyanis évente 400 000 idő előtti halálozást és több tízmilliárd eurót írnak a szennyezett levegő számlájára.

A tervezet új kibocsátási limiteket tartalmaz az erőművek és az ipar számára, továbbá intézkedéseket a tagállamok ellen, amelyek nem tartják be a szabályokat. Több tagállamban nem sikerült érvényt szerezni az EU levegőminőségi előírásainak, pedig ezek kevésbé szigorúak, mint az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai.

„A levegőszennyezés még mindig láthatatlan gyilkos és sok embernek lehetetlenné teszi az aktív, teljes életet”- állapította meg Janez Potocnik környezetvédelmi biztos.

Az Európai Bizottság végső célja az, hogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának szintjére emelje levegőminőségi standardját – csak közben tekintettel kell lennie az ipar költségeire, a törékeny gazdasági helyzetre.

Eközben az ipar közvetlenül a társadalomra hárítja a költségeket: beleértve a terméskárokat, az épületkárokat, a levegő szennyezettségéből eredő költségek 23 milliárd euróra rúgnak – évente.

Ezzel szemben a jobb egészség – a törvénytervezetből kiindulva – 40 milliárd eurót takarítana meg a társadalomnak évente, 12-szer annyit, mint amennyibe a szennyezés kiküszöbölése kerül.

A Bizottság úgy számítja, hogy a tervezett intézkedések elfogadása a levegőszennyezettség miatti halálozást évente 58 000-rel csökkentené 2030-ra, emellett védené a törékeny ökoszisztémákat és fejlesztené a tiszta technológiát.

Az intézkedések magukba foglalják az új kötelező határértékeket, amelyek már a közepes nagyságú üzemekre, erőművekre is vonatkoznának – eddig ugyanis csak a nagy erőművekre korlátozódtak.

A finom, szálló por (PM 2,5) bevonása a szabályozásba ígéretes fejlemény, mert a szív- és érrendszeri betegségeket és a tüdőrákot ez mozdítja elő.

Európa levegő minősége viszonylag jó, Dél-Kelet-Ázsiával, a Közép-Kelettel vagy Afrikával összehasonlítva – az Egészségügyi Világszervezet adatai ezt mutatják.

De a megnövekedett közúti forgalom és a háztartások fával való fűtésének emelkedése – ami a gázfűtés olcsóbb alternatívája következtében bizonyos káros szennyező anyagok nagyobb mennyiségben kerülnek a levegőbe – és sokkal lassabban csökkennek.

A szálló por, főként a legveszélyesebbje, a PM 2,5, a PM 10-zel együtt jelenti a legnagyobb egészségkockázatot.

A szálló porra a tervezetben megjelent új határérték azonban problémát fog okozni az európai kormányoknak, mert sok ország nem tudja betartani a mai határértékeket sem.

Az európaiak harmada veszélyes szálló por koncentrációnak van kitéve – amint azt a hivatalos adatok mutatják.

Forrás: http://planetark.com/enviro-news/item/70711

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.