Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Itt a bizonyíték a mérsékelt alkoholfogyasztás egészségvédő hatására

Posted by Suggestor - 2013. december 24. kedd

 

A University of California (Riverside) kutatói azt állítják, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás erősíti az immunrendszert, fokozza a védekező képességet.

Az írás a Vaccine című tudományos szaklapban jelent meg.

„Régóta tudjuk már, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás alacsonyabb mortalitással (halálozási arány) jár együtt. Főemlősökön végzett kísérletünk kimutatta, hogy az önkéntes, mérsékelt alkoholfogyasztás fokozza az oltásra adott immunválaszt” – mondta Ilhem Messaoudi professzor.

Ahhoz, hogy az alkoholfogyasztás hatását tanulmányozzák, előbb be kellett tanítaniuk 12 rhesus makákót, hogy adagoljanak maguknak és fogyasszák el az alkoholt, amikor kedvük van rá. A team előbb beoltotta az állatokat – himlő ellen – , majd megengedte nekik, hogy 4%-os etanolt igyanak vagy – a kontrollcsoport – azonos kalóriatartalmú cukros vizet. De minden állat hozzáfért ivóvízhez is, élelemhez is emellett.

A kutatók ezek után 14 hónapon át figyelték, fogyasztanak-e és mennyi alkoholt az állatok.

Az állatokat még egy ízben oltották, hét hónappal a kísérlet kezdete után.

Úgy találták, hogy kilenc hónappal az állatok etanolfogyasztását követően az átlagos napi etanol-bevitel igen változatos lett.

„A rhesus majmoknak, akárcsak az embereknek, nagyon eltérő ivási szokásaik vannak. Néhány állat nagy ivó lett, mások csak mérsékelten itták az alkoholt” – magyarázza Messaoudi.

A majmok két, élesen elváló csoportra oszlottak alkoholfogyasztás tekintetében: az egyik csoport volt a nagyivóké, ‘akiknek’ a véralkohol-koncentrációja általában elérte és meghaladta a jogilag ‘ittasnak’ minősülő szintet (0,08%), a másik csoport a mérsékelt ivókat tömörítette, ‘akiknek’ 0,02-0,04 volt a vérükben az alkoholszint.

„Az alkoholfogyasztás előtt az állatok mind egyformán reagáltak az oltásra. De miután ittak, elkezdtek teljesen különböző módon reagálni.”

Azok az állatok, amelyek nagy mennyiségben itták a higított etanolt, jelentősen csökkent immunválasszal reagáltak a vakcinára, míg a mérsékelten ivó állatok fokozott választ adtak.

„Ez a meglepő eredmény arra utal, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak a jótékony hatása megnyilvánulhat az immunrendszer erősítésében is. Támogatva azt a jó ideje fenntartott vélekedést, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a halálozást, főként a kardiovaszkuláris betegségből adódóakat. Ami a túlzott alkoholfogyasztást illeti, kísérletünk is megmutatta, hogy erősen negatív hatással van az egészségre.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-12/uoc–cag121613.php

2 hozzászólás to “Itt a bizonyíték a mérsékelt alkoholfogyasztás egészségvédő hatására”

 1. Névtelen said

  Nagyon nem kéne a tudósoknak az alkoholfogyasztást reklámozni. A legtöbb alkoholbeteg, nagyivó, alkoholista úgyis ilyenekkel mentegeti magát. Ne adjunk nekik megerősítést ebben. Lehet, hogy néhány majomnak a védőoltásra adott válasza jobb volt egy kis alkoholtól. De a középtávú hatás már lehetett náluk is a család szétesése, agresszivitás, depresszió stb. Ne reklámozzuk az alkoholt, nem érdemes.

  • uniohid said

   Én azt olvastam: “…m é r s é k e l t …”., s nem gondolom reklámnak.

   (Persze, értem az aggályod, de ezt a weboldalt nem olvassák azok a
   szerencsétlenek, akik – mintegy önigazolásul – félre akarják érteni .)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.