Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kómában levő betegek felismerik szeretteiket, és képesek érzelmekre

Posted by Suggestor - 2013. december 26. csütörtök

A vegetatív állapotba került, élő halottá vált betegek EEG-je lapos, nincs jele az agyműködésnek, nem reagálnak az ingerekre, egyedül az agy ősi központjai működnek, amelyek fenntartják a légzést és a keringést. Nem reagálnak a körülöttük lévő eseményekre és nem mutatják a tudatosság jeleit.

Dr. Haggai Sharon a Tel Aviv Egyetem professzora funkcionális mágneses rezonancia készülék segítségével kimutatta, hogy a betegek agya még ebben az állapotban is érzelmileg reagál azoknak az embereknek a fotóira, akiket személyesen ismernek.

“Kimutattuk, hogy a vegetatív állapotban levő páciensek a különböző stimulusokra eltérően reagálnak, érzelmeiktől függően. Ez nem egy általános jelenség, inkább személyes, önéletrajzi eseményekhez, személyes  élményekhez kötődő. A páciensben levő személy, az egyén érdekelt bennünket” – mondja Dr. Sharon.

Évekig a vegetatív állapotban levő páciensekről úgy gondoltuk, nincsenek tudatában sem önmaguknak, sem környezetüknek. De az elmúlt években, hogy az orvosok elkezdték használni a funkcionális mágneses rezonancia készüléket (fMRI) az agy vizsgálatához, megállapították, hogy egynémely vegetatív állapotban lévő páciens képes különböző kognitív feladatokat elvégezni: elképzelni, amint teniszezik vagy igen-nem választ adni kérdésekre. De ezek az esetek ritkák, és arra vonatkozóan nem adnak felvilágosítást, hogy vannak-e személyes érzelmeik ebben az állapotban.

Hogy megállapítsák, ‘milyen érzés lehet vegetatív állapotban lenni’, négy beteget választottak ki a kutatók, aki tartós vagy állandó vegetatív állapotban volt. (A ‘tartós’ egy hónapja tartó, az ‘állandó’ több, mint három hónapja tartó vegetatív állapotot jelöl.)

A kutatók fényképeket mutattak nekik szeretteikről és másokról, olyanokról, akiket nem ismertek személyesen, és mérték a páciensek reakcióit az fMRI-vel, amely a vér áramlását méri az agyban. Az összes fényképre olyan válasz jött, amely az arcfelismerő területet aktiválta a páciens agyában – tehát az agya helyesen azonosította, hogy ‘arcot lát’.

Amikor közeli családtagok és barátok fotóit mutatták a pácienseknek, az érzelmi jelentőséghez és az életrajzi történésekhez kötődő agyterületek is aktiválódtak. A páciens érzelmeket feldolgozó agyközpontja  reagált, amikor felismerték a fotókon látható embereket. A vegetatív állapotban levő páciens tehát képes komplex vizuális információk kategorizálására, és az emlékeihez tudja kapcsolni őket – ez korszakalkotó felfedezés.

A kutatók azonban nem lehettek biztosak abban, hogy a páciensek tudatában is vannak érzelmeiknek vagy csak spontán reagálnak.

Akkor megkérték őket – szóban – , hogy képzeljék el szüleik arcát.

Meglepetésükre, az egyik páciens, egy 60 éves óvónő – akit egy autó ütött el, miközben átment az úttesten -,  komplex agyműködést mutatott az arcfelismerő és az érzelmi agyterületen, épp olyat, mint az egészséges embereké.

Ez a legerősebb bizonyíték arra, hogy a vegetatív állapotú páciensek ’emocionálisan tudatosak’.

Egy másik páciens, egy 23 éves nő az érzelmek specifikus agyterületén mutatott aktivitást. (Mindkét páciens a tesztet követő 2 hónapon belül felébredt a kómából, és nem emlékeztek arra, hogy vegetatív állapotban voltak.)

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-12/afot-dpi121613.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: