Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A krónikus aggódás megnöveli a sztrók kockázatát

Posted by Suggestor - 2013. december 27. péntek

 

Minél jobban aggódik valaki, vagy minél tartósabban, annál nagyobb az esélye rá, hogy sztrókot kap – írja az Amerikai Szívgyógyász Társaság lapja, a Stroke.

Ez az első írás, amely összefüggésbe hozza a szorongást és a sztrókot – egyéb tényezőktől, például a depressziótól függetlenül. A szorongás az egyik leggyakoribb mentális egészségügyi probléma, akkor áll fenn, ha szokatlanul aggódó, stresszes, ideges vagy feszült az illető.

Országosan reprezentatív mintán, a Nemzeti Egészség- és Táplálkozási Felmérés keretében, 22 éven át vizsgáltak az amerikai kutatók 6019 embert, akiknek az életkora 25-74 év között volt.

Interjút készítettek a résztvevőkkel, majd vérvétel, orvosi vizsgálat, pszichológiai kérdőív következett, amellyel mérték szorongásuk és depressziójuk mértékét.

A kutatók követték azokat a résztvevőket, akik sztrókot kaptak:  a kórház,  majd a gondozó jelentésein, illetve a halotti anyakönyvi bejegyzéseken keresztül.

Az eredmény: a szorongásnak/aggódásnak még a szerény mértékű növekedése is fokozott sztrók-kockázattal párosul.

Azok az emberek, akik a szorongás tüneteit tekintve a mezőny legfelső harmadában voltak, 33 százalékkal nagyobb sztrók kockázattal számolhattak, mint akiknek a legalacsonyabb mértékű volt a szorongása.

„Mindenki szorong olykor. De ha ez a szorongás nagyobb mértékű a normálisnál vagy krónikussá válik, évekkel öregítheti az érrendszerét” – magyarázza Maya Lambiase, kardiovaszkuláris egészség-magatartáskutató a Pittsburgh-i Orvosegyetemen.

A szorongás magas fokát megélő emberek többnyire dohányoznak is, és fizikailag inaktívak – ezzel részben magyarázható a szorongás-sztrók kapcsolat. Magasabb a stresszhormon-koncentrációjuk, a szívritmusuk vagy a vérnyomásuk, ami szintén kockázati tényező lehet, mondja Lambiase.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-12/aha-alt121613.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A krónikus aggódás megnöveli a sztrók kockázatát”

 1. Hintya Eni said

  Sziasztok!
  Hintya Eni vagyok, 2013-ban nekem is volt egy súlyos stroke-om, a jobb oldalam lebénult. Kerekesszékben kezdtem a felépülést, szinte teljesen sikerült meggyógyulni 2 év leforgása alatt. A blogomon (Egy stroke-os naplója) olvashatjátok a felépülés mikéntjét. Ma már inkább hasznos, informatív írások vannak rajta, amik más stroke-osoknak segítenek.

  A gyógyulási folyamat közben ismerkedtem meg Sarkadi Gabriellával, és a Strokeinfó Alapítvánnyal, azonnal elkezdtünk együtt dolgozni, hiszen mindketten átéltük a stroke-ot, de felépültünk. Most azon dolgozunk, hogy egy helyre toborozzuk a stroke-hoz bárhogyan kapcsolódó embereket, és hasznos információkat osszunk meg velük, segítsünk nekik gyógyulni ebből az összetett betegségből.

  Linkek:

  Az én blogom: http://strokeomvolt.blog.hu
  Strokeinfó Alapítvány: http://strokeinfo.hu
  Közösségünk: https://www.facebook.com/groups/strokecsoport/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.